Afbeelding
COLUMN

Coaching

Column 190 keer gelezen

Kunnen we nog iets zelf? Gevaarlijke vraag. Lijkt of we als marionetten vast zitten aan touwtjes. En wie hebben die touwtjes in handen? Coaches!

Zwaktebod. Oké, iedereen kan wel eens hulp gebruiken. Prima. Nu echter een wildgroei aan hulpverleners, coaches. Wanneer je zelfstandig je tanden kunt poetsen en zonder sporen je kont kunt vegen, ben je al bevoegd coach.

Lachwekkend, terwijl het dieptriest is. Je leven uit handen geven, omdat je niet kunt opruimen. Dan is daar -echt waar- de opruimcoach. U gelooft me niet. Jammer. Deze coach helpt bij het uitmesten van uw klerezooi. Tip één? Opruimen moet een gewoonte worden net als fietsen. Cum laude advies!

Word melig van zulke instructies. Kleutertaal voor volwassenen. Of je half debiel bent. Nóg zo`n tip, je moet opruimen behapbaar maken. Behapbaar? Geen grote stappen. 
En zit u? Lees dan het volgende, dat ik letterlijk voor u uitserveer. “We hebben een innerlijk holbewonertje, dat vooral wil chillen en lummelen. Dat mannetje speelt soms op en dan verzinnen we smoesjes om niet op te hoeven opruimen!” 
Zo`n kwakzalver loopt dus zonder enkelband vrij rond.

Dit soort zwevende bakkies wordt ook nog betaald. Nu de planningscoach. Die viert na corona hoogtij. We konden en mochten niets. 
Nu stroomt onze agenda vol en raken we ernstiger van de leg dan een Barnevelder met obstipatie. Planningscoach geeft gouden tip. “Vraag bij een afspraak wíl ik dit en wat word ík er beter van! Niets? Niet gaan dan”. 
Lieve lezers, Einstein is back in town!

Uiteraard de onvermijdelijke mindfulness coach! Letterlijke uitleg? Je mindfulness coach coacht je om op een niet reactieve manier bewust te zijn in lichaam en geest. Je leert om in het moment te zijn. In het moment zijn? Abracadabra! Begrijpt u die wartaal? Ik niet. Tijd voor uitlegcoach!

Terug naar opruimcoach. Opruimen in blokken van 25 minuten. Is overzichtelijk. Daarbij geeft de coach een diamanten tip. Raak er zelfs tikkie ontroerd door. Zoveel kennis, expertise. Komt ie. “Neem daarna 5 minuten pauze, dan kan je brein weer opladen”. (…) 
Let wel, dit gaat niet over verwerking van een slecht familiebericht, maar over opruimen van wat dozen op zolder.

Alle bovenstaande is niet door mij verzonnen. Wil best verder denken. Stofzuigercoach? Mijn vrouw is niet altijd tevreden over mijn bijdrage. Ook soms te veel zweet onder de oksels. Zweetcoach, wellicht? Moet niet gekker worden.

Te veel mensen blijken afhankelijk van twee “T`s”. Tips en Toelichting. Uiteraard een terminale welvaartsziekte. Beschamend. Als je slapende rijk wilt worden, ga voor coaching. De grootste idioot met een linke babbel kan slagen. Nadat hij de cursus “coaching voor beunhaas” heeft gevolgd. Schriftelijk en mondeling.

U voelt, dat ik het complete waanzin vind. Uit de hand gelopen bemoederen van een verwend volk. Gaf nog bonje ook thuis. Mijn vrouw vond de patat niet knapperig. Keek me vragend aan. Wist ik wel raad mee. Hoe? Door een idee te opperen. Welk?

De airfyer coach!

Uit de krant