Door Ronald Lamping.
Door Ronald Lamping.
COLUMN

Grensoverschrijdend

Column 416 keer gelezen

Woord, waarmee je bij Scrabble fraai scoort. ‘Grensoverschrijdend’ neerleggen met een letter op dubbele woordwaarde en jouw haan kraait zeker victorie.

Grensoverschrijdend. Kwestieus begrip. Tot pakweg 5 jaren geleden sloeg niemand er op aan. Bij Venlo of Baarle-Nassau de grens over was grensoverschrijdend. Vloog je van Schiphol naar Azië dan was je gedrag behoorlijk grensoverschrijdend.

Noormannen en Romeinen bleken extreem grensoverschrijdend. Gold in jaren `40 ook voor die opgefokte Duitse blèrende griezel. Over het huidige grensoverschrijdende gedrag van die stoïcijnse barbaar uit Moskou zullen we het maar niet hebben. Die is zowel letterlijk als figuurlijk extreem grensoverschrijdend. 

De grenzen overschrijden. Die klassieke betekenis heeft het allang niet meer. Wat nu bij ons op komt zijn graaiende handjes, die niet van secretaressebipsjes kunnen afblijven. Beelden van vieze mannetjes met schunnig gedrag. De aanstootgevende fluitende en sissende bouwvakker op de steiger is nu getransformeerd tot een ongevaarlijk uitstervend ras, dat bijna onder monumentenzorg valt.

Alles is tegenwoordig grensoverschrijdend. Trainer van Bayern München kreeg vorige week meer dan 400 doodsbedreigingen. Had hij zijn vrouw een pak slaag gegeven, de terreinknecht een penalty voor zijn kop verkocht of iemand dronken aangereden? Nee, ze hadden verloren. Zucht!

En zo krijgt het woord grensoverschrijdend een wisselende betekenis. Gore fysieke en psychisch laakbare handelingen, al dan niet op werkvloer. Een verloren wedstrijd. Een afwijkende mening. Alles blijkt nu voor deze stakkers onder dezelfde noemer te vallen, want grensoverschrijdend. En dán gaan schlemielen los.

Lieden die niet in staat zijn om gedurende hun hele leven één volledige zin zonder fouten op te schrijven, kotsen hun beperkte woordenschat over ons uit. Te stom om adem te halen. Het zijn ultra beperkte verstandelijk analfabeten, waarvan het idioom hoofdzakelijk bestaat uit woorden van drie letters. Geloof het of niet, zelfs daar produceren ze nog fouten in (Kudt!)

Digitale tijdperk schenkt ons veel mogelijkheden. Het blijken helaas ook stinkende woordwatervallen, die de gelijkenis met meurende vuilnisbelten moeiteloos kunnen doorstaan. Let wel, ik bedoel beslist niet (!) goedwillende personen, die de Nederlandse Taal niet zo machtig zijn. We zijn niet allemaal gecertificeerde schrijvers. Bedoel de ordinaire ratten die verborgen en anoniem zoveel gal spuwen, dat ze niets meer over hebben. Waarbij geen bloed, maar brandend maagzuur door de aderen stroomt.

Grensoverschrijdend, voor mij hét woord van deze tijd. Seksueel of vuilspuiterij via media. Heeft ook wel iets bizars. Seksuele dwang is nooit goed te keuren. Daar liggen vaak verstoorde machtsverhoudingen aan ten grondslag. Niet durven weigeren, bang zijn om posities.

Dat ligt radicaal anders bij die misselijkmakende anoniemen. Die hun smerige woordbrij als een hogedrukreiniger over ons heen spuiten. Die stumpers maken één kapitale blunder. Kun je ze niet wijsmaken. Daar zijn ze boven de wenkbrauwen te slecht behuisd voor. Want, waar ligt hun kapitale denkfout?

Ze discrimineren níet hun beoogde doel; ze discrimineren slechts zichzelf. 

Uit de krant