Door Ronald Lamping.
Door Ronald Lamping.
COLUMN

HALVERWEGE

Column 914 keer gelezen

We zijn halverwege. Ongeveer op de helft van de zomervakantie. Rijst automatisch de vraag of u het nog redt? Rijgt u de uurtjes moeiteloos aan elkaar of bent u groot afnemer van hoofdpijnstillers? Het is maar een vraag.

Ligt natuurlijk aan uw situatie. Bent u gewoon thuis dan is er weinig aan de hand. Stillere winkels, kan een voordeel zijn. Niets aan de hand. Dat ligt even anders als u gepromoveerd of gedegradeerd bent tot oppas oma of opa. 

Even oppassen is best leuk. Iets langer oppassen gaat ook nog. Maar wat te doen als het voor nog langere tijd is, want u weet, zomervakantie. Dan worden de bij u al jaren geleden uitgedoofde activiteiten verlangd. Zit u weer aan oersaaie bordspelletjes, terwijl u een tukkie wilde doen.

Hoe houden we kinderen bezig? Baby`s, wil nog wel lukken. Je douwt er een speen in, wiegt het wat onhandig heen en weer en de dreumes valt vermoedelijk in slaap. Waarschijnlijk net lang genoeg om de sportkatern te spellen. Misschien zelfs nog een deel van de hoofdkrant.

Stuk vermoeiender zijn kinderen van pakweg 4 tot 12 jaar. Die hebben andere wensen en krijg je niet snel stil. Een kleinkind van elf met een speen in z`n bakkes leidt zelfs tot Kamervragen als je niet oppast, terwijl jíj juist óppast.

Die leeftijdscategorie moet je zelf bezig houden. Even leuk, maar gauw dodelijk vermoeiend. 

“Opa zullen we gaan knutselen”, “Oma, gaan we koekjes bakken”, dat soort terroristische martelingen. Uitgesproken met blozende wangetjes van nietsontziend kroost.

U kunt natuurlijk ook op pad met uw kleinkind(eren). Dat blijkt echter steeds vaker een sadistische vorm van zelfkastijding. Soort spijkerharde SM voor 70 plus. 

Ons stijve lijf is niet berekend op lange rijen in pretpark onder de brandende zon. Onze hersens kunnen het gedrein en gezeur om snoepvoer niet meer verdragen. Dus stouw je ze snel vol. 

Zorg dan wel, dat je op de terugweg een plastic zak hebt klaarliggen om de residuen van broodje frikandel, milkshake en suikerspin op te vangen. Misschien vindt u mij een betweterige klier, maar ik zou van tevoren even controleren of de plastic zak van onder heel is. 

Wat u niet moet doen is gaan kijken wanneer de scholen weer gaan beginnen. Dat frustreert. U moet er maar het beste van maken. Eens worden ze vijftien jaar en ziet u ze uitsluitend nog maar drie keer per jaar. En dan waarschijnlijk een paar minuten per keer. Wanneer?

Als ze hun rapport krijgen, dat enigszins de moeite waard is om bij oma en opa AOW pegels te oogsten.

Ook als u op hun verjaardag verschijnt met cadeau. Dan blijken het voorbeeldige kinderen, die plots met twee woorden spreken, de jas aannemen en mierzoet vragen of oma en opa nog iets willen drinken.

Dramatisch slechte eenakter!

Volhouden oppassers! Nog een paar weken. Dan voelt u zich weer een zorgeloze AOW-er. Tot 22 oktober. Hoezo, dan 22 oktober?

Herfstvakantie!

Uit de krant