Logo hetkrantje-online.nl
Ronald Lamping.
Ronald Lamping.

Column: OVERTREFFENDE TRAP

  •   keer gelezen   Column

Erg-erger-ergst! Stellende, vergrotende en overtreffende trap. Beetje basisschool leerling weet het. Bedoel, dat je enige scholing moet hebben genoten om de trappen van vergelijking te kennen. Laat ik daar nou afgelopen week bij enkelen sterk-sterker-sterkst aan twijfelen. De redactie gaat me niet meer plaats geven. Mijn ruimte staat vast. Zelfs het aantal woorden en tekens. Valt nog niet mee, hoor. Lukt me toch al dertig jaar, wekelijks. Deze hectische week eigenlijk meer centimeters nodig.

Stak drie weken geleden schuin het Plaza Mayor over. Gezellig met hele gezin op weg naar de ons bekende tapasrestaurants erachter. Op het plein wemelt het van bedelaars en opdringerige straatartiesten. Een feit. Soms vervelend. Je wuift ze weg en kijkt hoogstens geërgerd. Daar blijft het bij. Wat bezielt je dan om op klassieke koloniale wijze Oom Dagobert uit te hangen? Wat is er in je geslopen? Muntjes gooien en vrouwen voor je laten kruipen en laten opdrukken voor muntjes van 20 eurocent.

Wat zijn dit voor debielen? Asocialen, die volgens mijn aanhef weinig scholing hebben genoten. Een briefje van vijf aansteken en het zo`n sloeber voor houden. De overtreffende trap kwam echter van de zwakzinnige geldsmijter, die pontificaal voor de camera wist: "Het leek zo normaal!" Geld gooien voor de voeten van bedelaars. Het leek zo normaal. Tuurlijk, jongen! Heel normaal, zelfs. Doen het dagelijks. Hoort bij de Nederlandse cultuur. Molens, klompen, kaas en muntjes gooien! Van vader op zoon. Al generaties lang. Leek normaal, kwijlde de idioot. Wat een ongelooflijke stomme zak! Eindhoven, stad van licht! Nou, weinig lichten, daar!

Over stom gesproken. Op tv kun je nu een stel achterlijke bakkies zien, die heerlijk bootvluchtelingetje aan het spelen zijn. RTL 5 tekent voor The Raft. Gaan een stel randdebielen proberen te overleven in een rubberbootje op zee. Hoe gestoord-gestoorder-gestoordst kun je zijn? In de tijd van afschuwelijke beelden van aangespoelde peuters aan de vloedlijn en een ongekend aantal drenkelingen, gaat RTL 5 voor macaber kadaver amusement. Met kandidaten, die dom-dommer-domst zijn. Slechts uit op een snel vergankelijke minuut van roem. Hun hersencapaciteit was al vervlogen. Hup, foetsie!

Hebben we het dan gehad? Nee, hoor. In Valkenswaard is een escaperoom. Escaperooms zijn een hit bij bedrijfsuitjes. Moet je puzzels oplossen om te ontsnappen. Teamuitjes zijn per definitie al om aan te ontsnappen. Valkenswaard scoort gênant -gênanter-gênantst met een amusementsontsnapping uit een pseudo Anne Frankhuis voordat de Duitsers je te pakken krijgen. Educatief ijlen de organisatoren. Weerzinwekkend, de critici. Heb nog wat ideeën voor RTL en SBS. Niet langer ezeltje-prik, maar Macedonietje-prik. Wie komt er het eerst over driemeter hoog dubbele rij prikkeldraad? Zonder handschoenen en (leuk voor kijkers) geblinddoekt.

Voor de gezellige zaterdagavond, een gezelschapsspel: 'Spelofiel'. Kandidaten met de hersencapaciteit van een muntjesgooier gaan in hun wijk op zoek naar een pedofiel. Die woont er misschien niet, maar dan sla je gewoon iemand in elkaar, die altijd zo aardig is voor kinderen in de buurt. Ook goed. Al scheelt het een bonuspunt.

Ik ben aan mijn quotum tekst. Schandalige week. Gênant en misselijk. Samengevat:
Walgelijk-walgelijker-walgelijkst!

Meer berichten