Logo hetkrantje-online.nl
Door: Ronald Lamping.
Door: Ronald Lamping.

Column: ASIELZOEKERS (2)

  •   keer gelezen   Column

Een tijdje geleden schreef ik over de komst van vluchtelingen naar Leidschendam-Voorburg. Dat je deze ontheemden met open armen mag ontvangen. Het waarom leek me overduidelijk. Ze waren alles kwijt. Vaak zelfs familieleden als een kind of kinderen. De bagger werd over me uitgestort. Ik schat dat goed in. Ik distilleer moeiteloos uit de aangeleverde riool proza het niveau van zo`n scheldkanon. Kortzichtig, banaal, verwerpelijk en eigenlijk gewoon zielig.

Ik schreef zelfs, dat er niet te veel moeten komen. Ook een pleidooi voor het behoud van enig niveau. Alle vluchtelingen bestempelen als potentiële verkrachters, dieven en meer van dat uitschot, leek en lijkt me toch echt niet re'el en slechts getuigen van een eigen mensbeeld, dat wel een APK-tje kan gebruiken.

Reacties waren zo voorspelbaar. Of ik ze niet in mijn eigen tuin wilde hebben? Hun "goed onderbouwde verweer" luidde: "Jij woont zeker niet in de buurt van het voormalig Schakenbosch terrein?" Soms ontdekte ik een zin zonder taalfouten. Waarschijnlijk de automatische taalcorrectie van de PC.

Er valt bij mij een brief in de bus met het bekende: "Aan de bewoners van dit adres". Het soort brieven, dat regelmatig bij inwoners op de deurmat ligt. Spannend? Nee. Meestal gaat het over een verkeersomleiding of de oprichting van SWAT hobby team.

SWAT (Special Weapons and Tactics) teams oftewel huis, tuin en keuken buurtpreventieteams. Ik zie dan in gedachten een stoffig ambtenaartje rondlopen met een das voor zijn gezicht om niet herkend te worden. En dan hoor ik Jambers hees fluisteren: "Overdag is hij een ambtenaar die in het Stadskantoor achter het loket zit. `s Avonds transformeert Louis in een goed getrainde opsporingsexpert!"
Ik spot niet met buurtpreventieteams. Mijn bezwaar is, dat we ons wezenloos betalen aan belasting, er al jaren meer blauw op straat wordt beloofd, maar dat we het in de praktijk dus moeten hebben van een "omgebouwde" drogist, pedicure of vertegenwoordiger in stofzuigers. We pikken die schijnveiligheid lijdzaam.

U zou schrikken als u wist hoeveel politiewagens er `s avonds over u waken. Ik weet het! Terug naar de brief over sociale woningbouw. Voor onder meer jongeren en statushouders. Vluchtelingen, dus. Met een eigentijdse inloopavond ergens in mei. Vaak avonden voor holle vaten en ongeleide projectielen, die meer onderbuik hebben dan steekhoudende argumenten. De gemeenschappelijke noemer is steevast: "Eigenbelang met de visie van een blinde muur of doodlopende steeg!"

Er moeten dus sociale woningen worden gebouwd. Ik geloof, dat de gedachten gaan naar Rijnlandlaan, Overgoo en de Star. Mij best. Ze gaan hun gang maar. Sociale woning zoekenden en statushouders moeten toch ergens wonen. Net als u.

Wat kan er tegen zijn? Geen idee. Ik denk niet negatief aan de opzet van een dorps getto. En als er iemand buiten het potje pist hebben we altijd nog Spiderman en Spiderwoman van het buurtpreventieteam. Oh ja, voor al die azijnpissers, die weer ongenuanceerd beginnen te huilen. Ik woon in een van die straten. Het verschil tussen u en mij is evident!

Ik zet niemand op straat!

Ook niet in die van mij!

Meer berichten