Logo hetkrantje-online.nl
Door: Ronald Lamping.
Door: Ronald Lamping.

Column: FLORIDA FOBIEËN

  •   keer gelezen   Column

De riante woningen liggen rond een vijver. Met gezin in heet Florida, Amerika. Zoveelste herhaling. Voor Dean nieuw en dat zal hij weten.

Dean komt gillend binnen. Ogen wijd open: "Krokodil in de tuin!" Ja, doei! Ten eerste zijn het alligators en dan in een woonwijk. Wèl, dus! De alligator resideert in de vijver bij de tuin. Als later een 'Crocodile Hunter' het meurende beest vangt, resten de foto`s.

Vakantie in dienst van het jochie. Disney, SeaWorld, Kennedy Space Center en Airboat. Op Disney na alles al gezien. Maling. Als Dean het naar zijn zin heeft, dan wij ook. Standaard regel voor een geslaagde vakantie.

Van Disney word ik weeïg. Mooi opgezet, maar zo zoet. Krijg neigingen om Sneeuwwitje aan te randen en Pluto te verpatsen aan een Chinees restaurant. De prijzen? Over de entree zwijg ik maar.

Als ik vertel, dat een flesje water 3 dollar kost, weet u, dat Mickey Mouse een potentiële Holleeder is. Net als bij ons de 'pluk ze wetgeving', maar hier dan voor toeristen.

Bij SeaWorld dagelijkse protestborden tegen het houden van Orka`s. Pikant. Het park kent als thema (en dat ontloop je nergens) duurzaamheid van flora en fauna!

Ja, ja! In wezen hebben ze gewoon orka`s en dolfijnen gevangen voor de poen. Enorme orka`s zijn spectaculair. Het blijft een circusact voor een handvol vis. Wij doen er ook aan mee.

Ook SeaWorld spekt de kas via trucjes. Parkeren kost een slok geld. Als je dichtbij de ingang wilt staan komt er een bedrag bij. (…) Bovendien kun je in het park een extra kaartje kopen, zodat je nergens in de rij hoeft te staan. De vis wordt duur betaald.
Airboat altijd sensatie. Door de Everglades racen op jacht naar alligators. Als de motor aanslaat en de propeller begint te draaien kun je beter geen pruik dragen. Door de kracht vind je die pruik terug op Groenland.

Het wemelt van de alligators. Dean kijkt zijn ogen uit. Va klein tot héél groot. De bejaarde kapitein ("I`m captain Rob") is in dit moeras geboren. Hij vaart blind met een pestgang naar de alligators. Een ding is zeker. Als je in het water lazert, zijn er op de terugvlucht naar Schiphol zes plaatsen vrij.

Kennedy Space Center is ook bij herhaling magistraal. Dean raakt opgewonden met al die raketten. Hij mag zelfs een steentje van de maan aanraken ('Touch the Moon').

De laatste spaceshuttle Atlantis is tentoongesteld. Op onvoorstelbare wijze hangt het monster aan het plafond in een mega hal. Zwartgeblakerd hitteschild.

We nemen Dean mee naar de ruimte waar hij 'echt' gelanceerd wordt. Dan onderga je met gekantelde stoel en ingesnoerd met beugel, wat astronauten voelen bij lancering. Dean moet gemeten worden en mag maar net mee ("You`re lucky, boy!").

Als de lancering plaatsvindt hoor ik hem angstig vragen: "We gaan toch niet de lucht in?" Na vier minuten is de ervaring voorbij en zitten je nieren bij je amandelen en je lever onder je rechter oksel. Astronaut Dean slikt en hijgt met piepstem:

"Ik was echt niet bang, hoor!"

Meer berichten