Door: Ronald Lamping.
Door: Ronald Lamping.
COLUMN

CONDOOM SPELEN

Column 60 keer gelezen

Na geestdodend EK en fatale afloop van de Tour rest een laatste kans op lage-land-euforie. Olympische Spelen in Rio. Kans? Spijt me, dat wordt dus niks, noppes!

Nederlandse deelnemers gaan niets presteren. Kan er niet meer van maken. Ze zijn afgetraind. Fysiek en geestelijk oké. Topvorm. Maar waarom? Het wordt toch naadje.

In Olympisch dorp Stratford liggen 150.000 condooms klaar. Dat is 15 de man of vrouw. In Beijing 2008 hadden familiebedrijfjes 100.000 van die bonk bonk ballonnen gefabriceerd onder de klassieker 'made in China'. Nederlandse deelnemers doopten het feestartikel giechelend om in 'maatje in China'.

Weet niet hoe u er naar kijkt. Je traint vier jaren keihard om kans te maken op eremetaal. Concentratie, focus en bezieling. Die drie-eenheid wordt vereist. Met 150 duizend condooms wordt die drie-eenheid vanzelf een trio.

Hoe bekijken we deze condoom spelen? Wat sluipt er in ons hoofd als de verslaggever roept: "Naomi met haar strakke beenslag!" Zwemmend? En wat zegt ons brein als we voor de finale zo`n kletsmajoor horen vragen: "Zo Daphne, vanavond dus je hoogtepunt!" Ik denk dan geschrokken: "Meissie, meissie, focus, focus!"

Hoe slaan onze hersens op hol als we zo`n dressuurdame met een zweepje zien, die roept: "Omhoog! Omhoog, nu!!!"? Welke gedachte gaat er door het land wanneer we horen, dat zo`n gebronsde Florida Yank goed was voor 'een hole in one!' Denk je toch stiekem: "Zou z`n vrouw het weten?"

Per deelnemer 15 condooms. De Olympische testosteron spelen. ("Meedoen is belangrijker dan winnen" Ja, ja!) Ik denk aan die sympathieke sprinter Churandy Martina uit Curaçao. Heerlijke open atleet, die standaard roept: "Ik ben zo blij! Zo blij!" Ik begin te begrijpen, wat Churandy bedoelt. Blij ja, zo blij! Zou ik ook zijn!

Wat betekent in dat (condoom) licht bezien bij roeien precies 'de dubbel twee' en nog prikkelender 'de dubbel vier'? Ik heb geen zeggenschap, maar wil de dames en heren roeiers van 'de vier zonder' waarschuwen, dat 'zonder' behoorlijk link kan zijn.

Epke Zonderland, die ontdekt wordt in bed bij een - van anabole steroïden druipende - Roemeense discuswerpster en snel drie verdieping naar beneden moet springen. Het zogenaamde 'drievoudig vluchtelement'. Tafeltennissers, die niemand nodig hebben, omdat ze gek zijn op enkelspel. Over het gemengd dubbel bij badminton hoeven we het ook niet meer te hebben.

Het is me wat. Rio, condoomcity. Moet niet gekker worden. En wij maar denken, dat het om de ultieme sportprestatie gaat. Begrijp nu ook, waarom adonis Tom Dumoulin zo verdrietig is. Die zou de tijdrit met gemak winnen. Beter dan de rest, omdat hij snel naar het hotel wil, waar een exotische vlieggewicht met hem een potje wil tijdrijden.

Ik wantrouw de deelnemer, die roept, dat hij de Olympische limiet nog moet halen. Welke limiet? Snap nu ook alles rond Camiel Eurlings. De diep gevallen CDA-wonderboy, die zijn meissie een penalty verkocht. Die scharrelt ook in Rio rond. Namens het IOC. Wat hij precies is?

Lid.

Uit de krant

Uit de krant