Logo hetkrantje-online.nl
Door: Ronald Lamping
Door: Ronald Lamping
COLUMN

ONGESCHIKT

  •   keer gelezen   Column

Geschikt of ongeschikt? Ongeschikt. Erg ongeschikt. Mijn eerlijke conclusie. Ik kan het niet en wil het niet. Duidelijke mening als iemand mij zou vragen om de politiek in te gaan.

Wheelen en dealen moet je passen. Even iets ritselen, wat voor mekaar krijgen door (niet zelden) jezelf te verloochenen. Zou er niet van slapen. Tegen en tijdens verkiezingstijd als politicus de pias uithangen in een derderangs showprogramma. Achter de desk plaats nemen bij RTL Boulevard om de kiezer te pleasen en aan zich te binden.

Veel politici zien de kiezer en dus de burger aan voor sukkels. In feite is dat een zeer ernstige vorm van discriminatie. Meen het serieus. Wanneer je als bekende politica of politicus denkt te scoren door te verschijnen in verwerpelijke tv-niemendalletjes, kleineer je het volk. In wezen sneer je dan: "Dit is vreselijk, maar u bent zo onnozel, dat deze vernedering me toch uw stem oplevert!"

En precies dát gebeurde afgelopen week in Delft. Het Kabinet had voor de beruchte 'heisessie' gekozen voor Delft. Hoef het niet te weten. Mooi wel! Wat we zagen of sterker dienden te zien, was een stel would-be pubers op schoolreisje ("Mam, krijg ik geld mee? Haal maar uit mijn beurs, Mark!").

De regering op pad. Een bedenkelijk publiek betoon van imitatie liefde en pseudowarmte. Verplicht informeel gekleed en de brede lach gebeiteld in het smoelwerk. De uitstraling was er een van de drie beproefde 'v`s', voldoening, vreugde, vrolijkheid. Pr-medewerkers verspreidden nog een dwingende memo: "Bovenste knoopje van het overhemd los!"

Een hele simpele vraag. Kan iemand mij vertellen waarom zo`n bijeenkomst in het openbaar moet plaatsvinden? Waarom we getuigen moeten zijn van melkmuil lolligheid en een fake orgasme van grappen en grollen?

Schateren, omdat er camera`s op ze gericht worden. Grappen uithalen met voorbijgangers en toeristen. Selfies maken en daar zelf heel hard om lachen. Nogmaals, wie legt mij uit waarom een eerste dag na het reces aan ons gepresenteerd moet worden als het oubollige 'Theater van de Lach?'

Ik vraag het u, maar weet het eigenlijk wel. Niemand hoeft mij iets wijs te maken. Een ordinaire pr-boodschap. Even gewoon lijken, het idee geven van "wij zijn net als jullie". Dat is de reden waarom de regering zich even onder het klootjesvolk begeeft. Gevalletje chemie simulatie.

Diepe minachting voor de potentiële kiezer. Als de Calgon reclame, waarbij we door een namaakmonteur worden gewezen op een door kalk aangetast verwarmingselement van de wasmachine. Met Calgon is het element als nieuw. Dat moeten wij, debielen, dan geloven.

Politici moeten bij zichzelf te rade gaan. Landelijk en lokaal. Behandel ons niet als een kudde idioten. Wij zijn niet achterlijk. Laat geforceerde toneelstukjes achterwege. Ondanks zinloze mediatraining en kakelende pr-adviseurs wordt de kloof tussen politiek en burger met de dag breder. Wakker worden, heet zoiets!

Doet me weer denken aan een klassieker uit Nieuwspoort. Een vrouw wilde scheiden van haar man, de minister. Weet u waarom? Nee?

Omdat hij 17 miljoen Nederlanders naaide.

Meer berichten