Door: Ronald Lamping.
Door: Ronald Lamping.
COLUMN

TROTS

Column 35 keer gelezen

Schoolplein. Ik zit op een muurtje. School gaat uit. Drie meter verder zitten een oma en opa. De deur gaat open. Kinderen rennen naar buiten. Dean is nergens te bekennen. Zal wel voor straf bij de directeur zitten of zo.

Dan komt er een kind aan lopen. Het jochie loopt naar de grootouders naast me. Hij laat een tekening zien. Ik kijk er schuin naar zonder enige animo. Zie alleen krassen. Soort Karel Appel, maar dan Appel in zwaar beschonken toestand en zwanger van een kilootje tranquilizers . Deze oma maakt het niets uit: "Jôh, mooi! Oma is trots op je, hoor!"

Trots! Kan het woord niet meer horen. Hekel aan gekregen. Trots, iedereen is tegenwoordig trots. Wordt er gek van. Die is trots op dat en de volgende blijkt trots op weer iets anders. Teloorgang van een woord. Verval van de betekenis.

In sport is het ziekelijk gangbaar. Je kunt winnen of verliezen. Je kunt spelen als een natte dweil of schitteren als een ster, het enig, dat je hoort is: "Ben (toch) trots op het team!" Het kwijlt elkaar na zonder na te denken. Exploitatie van kletskoek.

Napraten met sporters is cabaret. Zowel op Olympisch Spelen als bij voetbal. Ook hun begeleiders en trainers zijn vaak verbaal analfabeet. Hoor je platitudes als: "Ik ben trots op die meiden!" Meiden, ook al zo`n semi populair predikaat. Net als 'onze jongens', hoezo onze?

Nee, dan de voetballers. Die zijn echt verbaal gehandicapt. Niets origineels, niets eigen en al helemaal niets natuurlijks. Ze zijn allemaal trots op het team. Trots op de prestaties, trots op het toch nog gelijke spel. Nog even en dan zijn deze gemankeerde orators trots op de verzorger, zijn spons en zijn spuitbus.

In een andere catacombe zal een aanvoerder vast aanvoeren, dat hij trots is op de terreinknecht ("Lijnen liepen kaarsrecht!"), de kantinebeheerder ("Top kroketten!") en Ans, die de shirtjes zo geurig wast in de Robijn Color.

Tenslotte trots op de controleurs, die het kaartje precies langs de perforatie weten af te scheuren.

Trots. Bijna niemand weet meer wat de feitelijke betekenis is. Nogmaals die voetballers. Bij een totaal verkeerde pass, die verzonden lijkt door een gebraden blinde vink, gaat opzichtig de duim omhoog. Trots op de poging, terwijl de speler hoort te schreeuwen: "Zet je Tom Tom aan, eikel!"

Trots betekent, dat je het gevoel hebt iets uitzonderlijks of waardevols te hebben gedaan. Dat je iets moois bezit, waardoor je glimt van trots. Kan ook negatief. Denken, dat je beter bent dan anderen. Door die misplaatste trots ben je weinig geliefd.

Weet niet waarom het woord plots zo in zwang is. Trots moet iets bijzonders zijn, iets zeldzaams, iets buitengemeen. Het woord is verworden tot een plichtmatig cliché. Misbruikt door politici, sporters en dus (knipoog) oma`s en opa`s.

En terwijl ik type zie ik ineens een anagram opdoemen. Of het zo moet zijn. Ben er eigenlijk best trots(...) op. Anagram, grappig. Welk anagram?

Het woord trots komt mijn strot uit!

Uit de krant