Logo hetkrantje-online.nl
Door: Ronald Lamping.
Door: Ronald Lamping.
COLUMN

ZEEKOE

  •   keer gelezen   Column

Halina Reijn stelde zich keurig voor. "Zeekoe", riep ze hard. Aangenaam kennis te maken. Natuurlijk zat het anders. Halina werd op de luchthaven aangestaard en liet via een column weten, dat dit gebeurde door een lijvige vrouw. In haar mondaine grachtenmilieu noemen ze iemand dan, zeekoe.

Dikke mensen zijn zeekoeien. Dunnen mensen krijgen van Halina vast de troetelnaam regenworm. Ongewassen mensen kakkerlak en gehandicapten noemt Halina proestend niet langpoot, maar mankepoot. Haar hardhorende buurman, een dove kwartel en iemand, die door ernstige ziekte niet meer werkt zal ze als luiaard wegzetten. Halina kun je om een boodschap sturen. Lachen met dat wijfie.

Madame wil niet herkend en aangestaard worden. Die Halina toch. Gaat bij DWDD zitten en komt via tv uw huiskamer binnen. Weer een reden om Netflix te omarmen. Hunkerend naar het publieke domein met haar gekunstelde wulpse oogopslag, maar wél dramatiek veinzen als er iets van herkenning is.

Het werd pas echt grappig toen de aangesproken zeekoe zich furieus publiekelijk meldde. Vilein werd Halina door het zoogdier gefileerd. Als Simonis een nieuwe haring. Halina huilde dat ze het vervelend vond om herkend te worden. Dat mens en zoogdier zich op haar fixeren en elkaar zelfs aanstoten.

Haar zeekoe haalde meedogenloos uit naar de dorpsdiva. Ze had Halina helemáál niet herkend, maar zag "iets bekends", dat ze niet kon thuisbrengen. Iemand van werk of de toiletjuffrouw van de Hema?

Schaterlachend, dacht ik: "Doei, Halina, drie keer doei!" Niet herkend. Halina werd dus zo vilein gefileerd, dat haar zeekoe moeiteloos de haringtest van het AD zou winnen.

Wat is dat toch met onze sterren? Mondiaal amateurs in hun vak, maar praatjes voor tien. Een aantal eigent zich een houding aan van Hollywood-coryfee. Lachwekkend en grotesk.

We hebben best goede acteurs en actrices. Die zul je niet zo gek horen doen. Anne Wil Blankers, die een dame zeekoe noemt? Onbestaanbaar. Gijs Scholten van Aschat, die iemand de huid vol scheldt? Onmogelijk. Het zijn de derderangs spelers, die zich niet weten te gedragen. Naast hun schoenen lopen en zich een air aanmeten van wereldster.

Even iets anders. Albert Verlinde, lang niet over gehad, verliet ranzig RTL Boulevard. Rutte (hoezo?) sprak hem toe. Iets van "namens het hele Nederlandse volk wil ik je danken". Pardon premiertje, niet namens mij. Integendeel. Als je je brood moet verdienen met akelige roddel en achterklap ben je een walgelijke relnicht. Mark had het ook over "groot respect". Mijn hemel!

Weer terug naar Halina, die haar eigen ego oppompt. Tikkie bekend, pfff. PC Hooftstraatfaam. Het is hier geen Beverly Hills, waar ik vaker was. PC is een steegje vergeleken bij de mondaine Rodeo Drive in Beverly Hills.

Onlangs waren we opnieuw in Hollywood op de Hollywood Boulevard met sterren in het trottoir. Iets voor Halina. Geef haar zo`n ster, eer haar. In Hollywood? Ben je helemaal belazerd. In Blijdorp! Lopen we lekker over haar heen. Waar precies?

Bij de vijver met de zeekoeien!

Meer berichten