Door: Ronald Lamping.
Door: Ronald Lamping.
COLUMN

IRRITATIE

Column 29 keer gelezen

Een aantal jaren geleden stonden we voor het Lorraine Motel in Memphis. Bij de voordeur (met krans) op de eerste etage, waar Martin Luther King in 1968 werd vermoord door James Earl Ray. Gebiologeerd staarden we naar het plaats delict. Later bezochten we zijn graf in Atlanta. De tekst op de tombe: 'Free at last! Free at last!' Bij het motel staat al 30 jaar (..) dagelijks een zwarte vrouw, Jacqueline Smith. Laatste werkneemster van Lorraine protesteert tegen het toeristisch gesol met haar memorabele motel: "This is not a place to party". Dertig jaar, dagelijks! Oprechte, 100% verontwaardiging over het bezoedelen van deze historische plek. Wij, vrijpostige toeristen, doneerden beschaamd wat dollars voor haar onderhoud. Dacht er van de week aan terug. Haar standvastige stellingname versus het moedeloze geëtter over Zwarte Piet. Wéér die discussie, wéér avonden gewauwel, opnieuw pagina`s in de krant. Weet niet of ik er bedroefd of geïrriteerd door word. Eigenlijk beiden.

Nu wordt de kinderombudsvrouw weer bedreigd. Je hoeft het niet met iemand eens te zijn. Mag er tegenin gaan. Met open vizier, argumenten en fatsoen. Helaas, 2016. Dús wordt de kinderombudsvrouw openlijk kanker toegewenst. Er volgt (uiteraard anoniem) zelfs een doodsbedreiging. Hersenloos, gestoord. Platvloerse uitingen vanuit potentiële onmacht. Sluit naadloos aan bij de huidige stortvloed aan grofheid en primitief gedrag.

Kern van het (rassen)probleem, dat King aandroeg, speelt ook nu mee. Zwarte medemens, slavernij, knecht, onderscheid. Blank superieur aan zwart. Wel één onmetelijk groot verschil. King was een denker, man van het argument. Begenadigd met een oratorisch megatalent. Zet dat eens af tegen het zwakzinnige gescheld van de idioten op sociale media. Betekenis van sociaal? Gevoel voor medemens.

Staat me allemaal zo tegen. Oktober en de eruptie van voor- en tegenargumenten overstromen alweer onze tolerantielimiet. Zelfde verhalen, bewijsvoering, deuntje. Zweer u, geen kind onder de zes die het ook maar iets kan schelen wat het Sinterklaasjournaal er over zegt. De ouders slaan op hol.

Martin Luther King verfoeide ongelijkheid. Apart openbaar vervoer voor blanke en zwarte mensen. Goede banen en slecht betaalde banen. Veel kansen, geen kansen. Zijn rebellie was gestoeld op aantoonbaar onrecht. Pijnlijk en intens beschamend. Anno 2016 (..en 2013, 2014, 2015) lijkt het wederzijds protest meer op stokpaardjes dan op doorwrochte woede over sociale ongelijkheid of het behoud van tradities. Slechts de eigen mening telt. Geen ruimte voor de ander. Wij zijn goed en de ander kan de tering krijgen. Dát laatste niveau glorieert. Gebed zonder amen. Je vindt Zwarte Piet achterhaald of je omarmt de getuigenis, dat we afblijven van onze klassiekers. Voor beiden zijn plausibele redenen aan te reiken. Verrassend wellicht; het mag ook in Algemeen Beschaafd Nederlands.

Zoveelste herhaling van zetten. Wederzijds gedram. Nergens te ontlopen. Daarom terug naar Atlanta om nogmaals Martin Luther King te parafraseren. Laten we eindelijk een compromis accepteren en ophouden met het jaarlijks terugkerende oeverloze kinderfeestgezwam door volwassenen, zodat we afgemat kunnen verzuchten:

'Free at last! Free at last!'

Uit de krant