Door: Ronald Lamping
Door: Ronald Lamping
COLUMN

WAARHEEN, WAARVOOR

Column 76 keer gelezen

Kent u de overeenkomsten tussen Mieke Telkamp en een extra oeververbinding over de Vliet? Geen idee? Laat u nog even in het onzekere. Eerst Mieke.

Mieke is dood. In menig verzorgingshuis zal met weemoed worden gedacht aan de tijd, dat Mieke de hitparade besteeg. Heerlijke tijd. De naam Mieke klinkt al zo zalig Nederlands. Denk je aan ijsbloemen op het raam, kastanjes poffen in de asla en de Sierkan, die met paard en wagen de flessen melk en vanille vla voor de deur zette.

Het zal voor de huidige generatie vreemd klinken, maar van die flessen bleef iedereen met z`n poten af. Eind van de week rekende je af wat in het boekje van de melkboer stond zonder incassomaffia of BKR aantekening.

Mieke, pracht naam net als Annie (de Reuver), Greetje (Kauffeld), Teddy (Scholten) en Corry (Brokken). Op de reservebank Heleentje van Capelle ("Naar de speeltuin"). Brave meisjes met puriteinse teksten als de klinkende opening van Teddy Scholtes` hit "Een beetje". Die luidt: "Ik wou dat je hart een kast was met een deurtje en dat ik kon kijken in je interieurtje". Een klassieker is de opening van Corry Brokken met "Milord": "Voor mij ben jij een lord, zo op en top een heer. Dat ik verlegen word wanneer ik je passeer".

Ook ijzersterk, "Kleine kokette Katinka", die van twee potentiële pedo`s over haar schouders moest kijken of "De twee reebruine ogen" van de Selvera`s, die loensend als Trijntje Oosterhuis de jager aan keken. En tuurlijk de moeder aller teksten Rita Corita met haar onvermijdelijke bakkie narigheid: "Koffie, koffie, lekker bakkie koffie. Jongens, wie lust er een kop!" Met de intellectuele uitsmijter: "Nelis, jij?"

Mieke en de extra oeververbinding over de Vliet. Frappant hoe die twee ogenschijnlijk verschillende issues uit het nieuws onderdelen gemeen hebben. Kwestie van creatief denken met mijn tikkie getroebleerd brein. Mieke verbond wél. Eén van haar hits was 'Prego, prego Condoliere'. U weet wel zo`n gebronsde maffioso, die per gondel toeristen van de ene naar de andere oever vaart. Een extra oeververbinding avant la lettre, zullen we maar zeggen.

Dat onze extra oeververbinding er moet komen, is flagrant. Het vereist ruimtelijke en planologische perceptie. Geen sterk punt bij politici, vaak "dag-denkers". Kijken zelden over hun ambtstermijn of houdbaarheidsdatum heen. Scoringsdrift wint het moeiteloos van toekomstperspectief.

De huidige verkeersbewegingen zijn dramatisch. Woon hemelsbreed bij de sluis, ken die dynamiek als de beste. Wie dat niet ziet heeft geen oeververbinding tussen ogen en brein. Terug naar Mieke en de frappante parallellen met onze gewenste extra brug.

Mieke is synoniem voor uitvaart. Een overeenkomst, want er zijn, ondanks alle dramatische files en bijbehorende malheur voor winkeliers, omwonenden en verkeersdeelnemers, nog steeds politici die een extra verbinding dood willen verklaren en begraven. Hoe kortzichtig kun je zijn? Zeker met de te verwachten verkeersbewegingen van "The Mall". (Blijft Leids, dus)

Ondanks de dagelijkse ellende vragen deze naïeve en bijziende sceptici zich net als Mieke af:

"Extra oeververbinding?

Waarheen, waarvoor?"

Uit de krant