Logo hetkrantje-online.nl
Door: Ronald Lamping.
Door: Ronald Lamping.
COLUMN

DEUR TUIG

  •   keer gelezen   Column

Wat mantelzorg is weten we nu wel. Schreef vaker over verschraling in de zorg. Nu kwam Hugo Borst er mee. Kreeg meer aandacht dan ik. Landelijk versus regionaal. Ga ik niet winnen. Hoeft ook niet. Hij beoogt hetzelfde, prima.

Ouderen moeten langer weg blijven uit de zorg. Ordinaire bezuiniging onder de gewiekste noemer, dat ouderen graag langer thuis blijven. Open deur, al blijkt steeds vaker, dat het niet mogelijk is. Te slechte gezondheid, vereenzaming en/of een gebrek aan adequate hulp.

Open deur, ook letterlijk. Steeds meer ouderen worden dupe van babbeltrucs. Natuurlijk geen reden om 'alle ouderen' te verwijzen naar een verzorgingshuis. Wel een symptoom, dat deels voortvloeit uit de positie, waar de huidige bejaarde zich vaak gedwongen in bevindt.

Ouderen zijn 'makkelijke' slachtoffers, die te goeder trouw en uit affectie handelen. Bleek weer in Voorburg, waar in Herenstraat en Rozenboomlaan twee misselijkmakende 'dames' via een babbeltruc probeerden binnen te komen. 'Opsporing Verzocht' zit er vol mee.

Wanneer je weerloze ouderen uitkiest om jezelf te verrijken, behoor je tot het selecte gezelschap van akelige, gewetenloze schoften. Tuig, dat het doodschoppen niet waard is. Het roept walging op en maakt bij mij onvermoede, maar latent aanwezige gruwel los, die ik beter niet op papier kan zetten.

Ouderen zijn zeker niet dom en naïef. Wel vaak te goed van vertrouwen. Zit in hun aard. Ze hebben een leven achter zich. Zijn ver over de helft. Hebben veel meegemaakt en met die levenservaringen willen ze nu tot rust komen om op die wijze proberen te genieten van de tijd, die hen nog gegeven is. Deze ouderen kies je niet uit als slachtoffer van je criminele intenties. (Geen enkele doelgroep, dit terzijde) Ouderen zijn vaak weerloos en kwetsbaar. Overzien niet altijd de verborgen motieven van het schorem, dat onder valse voorwendselen een appél doet op hun compassie en warmte.

Vroeger was de boef een karikatuur in streepjespak en masker voor de ogen. Voorbij. Het zijn ogenschijnlijk innemende vrouwen, die harteloos het leven van ouderen verruïneren. Die nietsontziend de ouderen kaal plukken en hun vertrouwen in de mens alvast ter grave dragen.

Wat rest is een oudere, die verwelkt door verdriet en angst. Die niet kan slapen, die de straat niet op durft en verteert wordt door gedachten, niet langer veilig te zijn. Vaak is er ook sprake van fysiek geweld tegen 80- en 90-jarigen. Overtreffende trap van lafheid en barbaars gedrag.

Het gaat te ver om de overheid en hun bezuinigingen de schuld te geven. Wel zullen ouderen steeds kwetsbaarder worden, omdat door ombuigingen een toenemend aantal de veilige omgeving van een verzorgingshuis met hun empathisch personeel, zal mislopen.

Ze voldoen niet aan de strengere eisen en worden zo mogelijk een speelbal voor uitschot. Mantelzorg is goed bedoeld, maar is niet 24 uur aanwezig. Veel ouderen zijn vogelvrij. Familie rest slechts een lesje 'deurcriminelen' aan vader, moeder of ander bejaard familielid. Mantelzorg vraagt om aanvulling. Met wat?

Babbelzorg!

Meer berichten