Logo hetkrantje-online.nl
Door: Ronald Lamping.
Door: Ronald Lamping.
COLUMN

DUURZAAM AVALEX

  •   keer gelezen   Column

Erger me vreselijk aan het woord duurzaam. Betekenis? Iets, dat langer blijft bestaan. Een langere levensduur. Veel is nu duurzaam of moet duurzaam worden. Nog even en je schoonmoeder is duurzaam. Groot woord, dat de lading nauwelijks dekt.

Duurzaam wordt te pas en te onpas misbruikt. Meer modewoord dan praktisch nuttig. Duurzaam wordt op één grote hoop gemikt. Een containerbegrip. Politici en gildebroeders braken de term vaker uit dan ze ademhalen. Krijg er een duurzame sik van. Duurzaam is gericht op het bestaansrecht van onze nazaten. Alles moet groen en staat in het teken van een beter milieu. Dáár gaat het voor Voorburgers en Leidschendammers fout. Behoorlijk fout.

We scheiden al van alles. Groene troep, plastic, papier, glas en overige narigheid. Nog even en we zitten na de muisarm met een splitselleboog. Oké, voor duurzaamheid. Milieu gaat voor alles, tòch Avalex?

Donkere wolken. Avalex gaat dicht. Waar we nu keurig ons restafval naar de Milieustraat Leidschendam-Voorburg rijden, is dat in de duurzame toekomst niet meer mogelijk. Pardon?

Ben te stom om het te begrijpen. Mis in mijn voorstellingsvermogen een cruciaal onderdeeltje. Een handicap. Zo begrijp ik niet, dat er een dwingend appél wordt gedaan om ons in te zetten voor het milieu.

Scheiden van vuilnis, minder uitstootgassen bij auto rijden en graag biologische producten, zodat we niet blijven zitten met een overschot aan ophokstront.

Waarom ik dit niet begrijp? Omdat Avalex in de zeer nabije toekomst wil verhuizen naar het andere eind van Voorschoten. Moet u met uw blikje rest verf milieuvriendelijk naar Voorschoten rijden. U weet wel, met de auto. Dan moet u naar Voorschoten voor met uw kapotte magnetron, klein chemisch afval als batterijen, TL lampen, kwasten en accu`s.

Avalex heeft de bek vol van "Het nieuwe inzamelen". Gericht op de toekomst, duurzaam. En dus (?) minimaliseren ze het aantal inzamelpunten en moeten we eerst kilometers (…) rijden om de kapotte elektrische tandenborstel naar zijn laatste rustplaats te begeleiden.

Weet het. Overdrijf iets. Je kunt ook alles verzamelen en met een doos vol naar Voorschoten rijden. Klopt, maar ik verzeker u, dat de meeste bewoners van onze gemeente denken: "Bekijk `t effe met je flauwekul! Ik blijf thuis niet zitten met die troep". En dus gaat veel narigheid verdwijnen in de dagelijkse kliko. Wedden?

Zo tegenstrijdig. Alles thuis verplicht verzamelen in de juiste bakken. Voor de rest eerst een CO2 uitstoot tripje naar Voorschoten maken, de milieustraat zoeken en daar je rotzooi in gooien. Dan weer terug. Ik doe het niet. Ben achterlijk, doei!

Het signaal, dat hier van uit gaat is lachwekkend. Het doel van Avalex en de randgemeenten is om in 2020, 75% van het afval te scheiden en in te zamelen. Om dat te bereiken sluit je dus een centraal te bereiken inzamelpunt. Hoe stom en inconsequent kun je zijn?

Avalex heeft op haar site een prijsvraag. Echt waar! Verzin een naam voor "Het Nieuwe Inzamelen". Makkie!

Een puinhoop

Meer berichten