Door Ronald Lamping.
Door Ronald Lamping.
COLUMN

MARVIN PIENEMAN

Column 2.376 keer gelezen

Marvin Pieneman. Wie mag dát dan wel zijn? Ga ik u snel vertellen. Haast is geboden. Veel haast.

Ken Marvin niet persoonlijk. Nooit gezien of gesproken. Toch typ ik deze week over hem. Juist in deze maand, waarin het voor ons allen feest hoort te zijn. Hoort!

Marvin Pieneman is inwoner van onze gemeente. Sportman, beloftevolle voetballer bij zowel Tonegido als RKAVV en tenslotte SEV. Marvin (26) heeft een relatie met Lotte en een zoon Bradley van nog geen jaar oud. Dan lacht het leven je volop toe.

Mis. Marvin heeft MS. Niet uit de categorie 'twee Aspro`s en je bent weer fit'. Hij heeft het zelfs in ernstige mate. Fysieke ongemakken winnen terrein. Voetballen transformeert tot illusie. Simpel lopen geeft al problemen. Werken wordt een last. Marvin en Lotte zien de fysieke afgrond op zich afstormen.

Wanneer je zijn leeftijd hebt, word je niet geacht ernstig ziek te worden. Nu rest voor het jonge gezin en allen, die hen dierbaar zijn, slechts verbijstering, wanhoop. Dan staat je leven stil, tracht je de gevolgen te plaatsen en doemt er een scenario op, dat je twee jaar geleden had weggelachen.

In de bloei van jouw jonge leven sta je plots voor een hachelijke ongelijke strijd. Marvin wil uitgaan met zijn vriendin, dansen, uit eten, reizen. Hij wil straks voetballen met Bradley, hem begeleiden op de eerste stappen naar school, stralen bij zijn eerste rapport en met eigen ogen zien hoe Bradley zijn zwemdiploma haalt.

Dat zijn de idealen van deze jonge ouders, die hun aanvankelijke geluk allengs zagen verdampen. Wat rest is een onzekere toekomst vol valkuilen, obstakels en duivelse dilemma`s. Een grillig leven, waarvan tot voor kort onbezorgd werd genoten. Omdat je simpel denkt dat het zo hoort en je dit leven eigenlijk achteloos aanvaardt.

Er doemt een mogelijke escape op. In Nederland is de noodzakelijke behandeling niet mogelijk. De stamcellentransplantatie kan plaatsvinden in Mexico en de nabehandeling in Engeland. Dat kost geld. Er wordt gesproken over €70.000.

Om Marvin en zijn prille gezin zicht te geven op een zonniger toekomst worden er prachtige initiatieven genomen. Samengevat, 11 december bij Trixs in Leidschendam een indoor beachvolleybaltoernooi, op 17 december een 7 tegen 7 toernooi bij SEV mét veiling en een dag later (18/12) vindt bij RKAVV 'Move on Sunday' plaats. Tenslotte warme acties van welwillende ondernemers.

Ik wijs u op stichting 'Marvin tegen MS'. (Googelen). Mijn stukje is een gratis advertentie naar afdoende herstel. Daarbij stortte ik reeds mijn gage voor deze column op NL98ABNA0506540944 T.n.v. Stichting MARVIN tegen MS! Donatie in de decembermaand, die staat voor warmte, affectie en hartelijkheid.

Marvin, Lotte en hun Bradley hebben een andere invalshoek. Hun geluk wordt nu begrensd. Hun blik naar de toekomst is vertroebeld en onzeker. Vastklampen aan broos perspectief. Pieken en dalen. Lachen en huilen. Met stille hoop. Niet als drijfzand, maar als fundament. Voor Marvin van SEV. SEV? Ja, toepasselijker kan ík het niet verzinnen. SEV.

Sport en Vriendschap!

Uit de krant