Logo hetkrantje-online.nl
Door Ronald Lamping.
Door Ronald Lamping.
COLUMN

KASSIEWIJLE ARRANGEMENT

  •   keer gelezen   Column

Winstbijschrijving van mijn uitvaartverzekering ontvangen. Vette hap. Zes euro`s erbij. Een kop lauwe koffie en wat droge cake. Eén plakje. Heb ooit ons gezin verzekerd. Omdat je dacht, dat het hoorde. Daarbij hadden we als beginnend gezin weinig spaarduiten. Eigenlijk geen.

Begon met een klassieker. Lieg er geen woord van. Onze zoon was een week toen er werd gebeld. Aan de deur een droogkloot in pak, die (ik herinner me het letterlijk) zei: "Gefeliciteerd met de geboorte van uw zoon". Keek de man aan, terwijl hij vervolgde: "Veel geluk, maar heeft u er aan gedacht, dat er altijd iets kan gebeuren?"

Waarna de aasgier ons een verzekering voor overlijden van onze pasgeboren zoon wilde aansmeren. Wat zou ik dát graag overdoen. Droom er zelfs over. Dat die Staphorster engnek opnieuw aanbelt en ik opendoe. Zweer u, zou de polis achterin z`n strot meppen met de boodschap: "Mijn zoon is nog geen week oud, magere Hein! Uitvaartpolis, om de dooie dood niet. Achterlijke grafkrans!"

Sta er nooit bij stil. Ben niet van het emotionele soort. Integendeel. Zit niet in de kudde, die gaat klappen bij een uitvaart. Ben zeker niet van de club, die zich tijdens een toespraak wendt tot de overledene met de boodschap: "Beste Arie, daar lig je nou…!" Arie is dood en een van de wetenschappelijk bewezen symptomen is, dat je dan niets meer hoort. Dus effe niks, beste Arie.

Maakte toespraken mee, die treuriger waren dan het overlijden op zich. Als je het niet kunt, moet je het laten. Vaste wet. Helaas zijn er altijd hijgers, die zich bij dit soort gebeurtenissen geroepen voelen om zich te manifesteren. Ellebogenwerk van speech freaks!

Ik krijg dus een winstuitkering waar je nog geen diepvries pizza voor kan kopen. Weet eigenlijk helemaal niet wat een crematie kost. Ga dus maar eens googelen en begeef me in de wereld, waar ik het bestaan niet eens van vermoedde. Wow!

Neem de kisten. Te gek. Van doehetzelfkist tot ecokist. Kartonnen kist tot boekenkist. Zelfs een aaibare kist of bamboekist. Kijk mijn ogen uit. Mijn kist gaat de oven in, dus zo goedkoop mogelijk. U voelt `m al komen. Juist, ik laat me zeker niet kisten.

Afscheidsarrangement of uitvaartpakket. Ha, ha, arrangement! Klinkt alsof je, voor je de oven inschuift, nog even gebruik mag maken van het ontbijtbuffet. Inclusief welkomstdrankje, lunchpakket en appelsap voor onderweg.

Het grappigste, dat ik vond, moet u opzoeken bij Marinka de Haan. Lachen!

Die verzorgt uitvaarten met speciaal vervoer. U kunt de kist achteraan de rouwfiets haken en zo naar het crematorium rijden (ligfiets voor opa en twee volgfietsen voor familie, alstublieft). Motoren met zijspan voor oma`s laatste reis. En een uitvaartbus, waarop waarschijnlijk staat: 'Naar eindpunt!'

Marinka levert nog iets speciaals. Een uitvaartkoe, die de kist trekt. (www.rouwkoe.nl) Rouwkoe, met één nadrukkelijke restrictie: "Voor kleine afstanden!" Jammer, geen olifant. Want, dat had zo geinig gestaan op de kaart.

"Toen kwam er een olifant met een lange snuit en die blies bij Arie het laatste leven eruit!"

Meer berichten