Logo hetkrantje-online.nl
Door: Ronald Lamping.
Door: Ronald Lamping.
COLUMN

NAKIE

  •   keer gelezen   Column

Ben van 1949. Sluip richting 70. Doet me niets. Tevreden. Veel meegemaakt, heel veel gezien. Daarbij, een gezond gezin. Mag je niet klagen. Dankbaar, koester onze zegeningen. Kan zo voorbij zijn.

Zet mijn brein zelden in de achteruit. Nutteloos. Leef nu en hoop op wat verlenging. Eet gezond, drink nul alcohol en nooit gerookt. Zegt niets over de levensverwachting, maar hoef me aan de hemelpoort niet te verontschuldigen.

Verbaas me wel erg. Stam uit de tijd (kijk ik tóch terug) van fotorolletjes. Kodak 12, 24 of 36 opnames. Bracht je het rolletje weg en in spanning afwachten. Soms een aanbieding. Kreeg je foto`s dubbel. Had je geen moer aan, maar gratis, dus leuk.

Foto`s bleken vaak overbelicht of bewogen. Jammer, dan. Inplakken maar. Met van die driehoekjes in een album met transparant tussenvel. Eén ding was zeker, na verloop van tijd lieten de hoekjes los en lazerde je complete zomervakantie uit het album.

In 2017 even anders. Met mobiel wordt elke levensminuut vastgelegd. Niet goed, opnieuw. Geen fotozaak nodig. Foto`s zijn meteen beschikbaar. Gelukkig geen N.S.B., tóch een klikgeneratie. Ons tijdsgewricht van selfies en exhibitionisme.

We denken, dat jeugd van nu wijzer is dan jeugd van vroeger. Lijkt me juist. De mogelijkheden zijn ook groter. Toch ben ik verbaasd, niet naïef, wel verrast. Kan het slecht volgen.

Snap heus wel, dat 'de gelegenheid, de dief schept'. Zeker bij pubers, maar toch. Avondje verkering en hup, daar vliegen de naaktfoto`s door de dampkring. Ben niet achterlijk, snap dat hormonen grote invloed hebben. Dat geslachtsklieren, als gretige commando's, in opperste staat van paraatheid worden gebracht.

Weet, dat puberjochies testosteronbommetjes zijn. (Vader tegen zwangere tienerdochter: "Nog zo gezegd, geen bommetje!") Dat bij pubermeisjes het oestrogeen als een wildwaterbaan door het knokige lijf jakkert. Maar dat wil toch nog niet zeggen, dat je hersens helemaal in de parkeerstand staan? Hoeveel waarschuwingen moeten pubers niet krijgen? Lijkt niets uit te maken. Veel, zo niet alles, wordt gefilmd of gefotografeerd. Achter de webcam worden hele striptease-acts uitgevoerd. Door meisjes van rond de vijftien met als toeschouwer een puistige snotaap met meer baard in de keel dan haar onder de oksels.

Verkering uit, ruzie? Aardige kans, dat Arie Acne je hele hebben en houwen te grabbel gooit. Dat je met een luide 'ping' op honderden mobieltjes verschijnt en op school van de ene op de andere minuut verandert van beschaafde hockeyscholiere tot huis-,tuin- en keukensletje. We hebben het maar even niet over vieze volwassen kerels, die zich ziekelijk seksueel gefrustreerd voordoen als jochie van zestien. We praten maar niet over doortrapte loverboys, die het doodschoppen niet waard zijn. Dit kaliber maakt me onpasselijk.

Waarom alles vastleggen? Waarom überhaupt thuis seks opnemen? Ga je naar jezelf loeren onder de noemer, "Heerlijk, mijn man is klusser?" Zal niet lang meer duren. Wat? Nieuw tv-programma over seks, thuis. Welke titel? Kom op nou, moet ik écht alles voorkauwen?

Heel Holland wipt!

Meer berichten