Logo hetkrantje-online.nl
DOOR: RONALD LAMPING
DOOR: RONALD LAMPING
COLUMN

KRANKJORUM

  •   keer gelezen   Column

Val meteen met de deur in uw huis. Word krankjorum van het gezeik over eten en drinken. Iedere week worden we overspoeld met nieuwe richtlijnen, aan –en afwijzingen. Waanzinnig.

Snap, dat er sprake is van voortschrijdend inzicht. Dat opvattingen onderhevig zijn aan nieuwe percepties. Wetenschap zich ontplooid. Toch erger ik me tien slagen in de rondte bij wéér een herroeping van vaste routines, die de maatstaf leken.

Eén glas wijn per dag, prima. Alle roeptoeters tetteren het vanuit de laboratoria. Mooi, een puike, bourgondische manier om het leven op aangename wijze te verlengen. Moet je natuurlijk niet onder de bus lopen, want dan is de waarde van die Cabernet Sauvignon nihil.

We worden overvallen met termen, die we graag absorberen. Rode wijn verhoogt het goede cholesterol. Wijn is rijk aan antioxidanten, die slechte cholesterol afremmen. Rode wijn werkt ook verdunnend, waardoor betere doorbloeding, betere stofwisseling, die zorgt voor goed lichamelijk en geestelijk welzijn.

Trek open die fles. Fout, want daar is het tegengeluid. Deze wijn kan ook zorgen voor depressie, vergiftiging en leveraandoeningen. Tenslotte een waarschuwing voor hart –en vaatziekten. Tegenstellingen, daar word ik dan geschift van.

Lust geen wijn. Mijn vrouw wel, dagelijks twee glazen. U voelt dat ik geen behoefte heb aan mevrouw Lamping die depressief en vergiftigd is, terwijl ze lijdt aan leververvetting.

Meid, ik vind je een schat, maar zuip toch maar liever cassis. Tja, dan zit je weer met te veel suiker.

Een ei, ook zoiets. Gebakken, gekookt of gepocheerd. Lekker. Zo makkelijk gaat dat niet. Wetenschappers weten, dat één ei per week max is. Er zitten genoeg eieren verstopt in andere producten. Geel van het ei verhoogt slecht cholesterol. Dus maar even geen ei.

Dan het Voedingscentrum! Als je goed op je eten let, zijn drie eieren (..) toegestaan. Pardon? Eén ei, drie eieren? Blijken fabeltjes. Je lever maakt cholesterol aan. Vreet je te veel eieren, dan staakt de lever met aanmaken. Dús….geen verhoging! Veel eieren, wel hart –en vaatziekten dan? Ook geen enkel bewijs voor.

Melk. Uit mijn jeugd stamt Joris Driepinter. Onooglijk dikkig ventje zonder nek, die ons liet weten, dat melk voor ons 'De Witte Motor' was. Bij drie glazen per dag kon Joris een olifant optillen. Onze ouders geloofden zoiets. En nu?

Melk schijnt helemaal niet zo goed te zijn. Slecht voor maag en huid. Melk bevat calcium, goed voor je botten. Te veel calcium kan echter zorgen voor botbreuken. (..).

Tot slot een verkorte opsomming uit groot recent Zweeds onderzoek. Melk kán zorgen voor hartziekte, opgeblazen gevoel, dodelijke melkallergie en kan zelfs (geloof het of niet) leiden tot nare chronische verkoudheid, verstopte oren en een verstoorde hormoonproductie.

Wijn, eieren of melk. Snelle Jelle dan? Gezond? Nee! Te veel suiker, dus wel snel in je kist. Wel of geen nootjes. Pfff. Gek word ik van al die verhalen. Tegenstrijdig en vol vaagheden. Wil ze niet meer horen. Waarom niet?

Omdat ik alweer genoeg gegeten en gedronken heb!

Meer berichten