Door: Ronald Lamping.
Door: Ronald Lamping.

UITERSTEN

Column 239 keer gelezen

Afgelopen vrijdag trok Nederland aan ons voorbij. In eenvoud én in opgefokte glorie. Binnen vijf uurtjes. Vermakelijk en ontluisterend. Maatschappelijk, een versnipperd land. Klopt.

Start lag in het Nederlands openluchtmuseum in Arnhem. De finale `s avonds in het Gelredome. Optreden van een echte diva. Dus niet de categorie van de hier steevast als diva`s aangekondigde culturele bijvangst Paay of Brard voor wie optreden in Arnhem ontelbare bruggen te ver is. Nee, heus Las Vegas aan de IJssel. Museum en onvervalste diva, kolossaal contrast.

Openluchtmuseum, eenvoud troef. Sandalenoptocht van liefhebbers. Ademloos luisterend naar gepensioneerde vrijwilligers, die hun ingestuurde praatje afdraaiden. Met grapjes, die ik van mijlenver zag aankomen. Lunchen kon overal, maar toch had menigeen brood en drinken van huis meegesleept. En zo zagen we de sandalen gretig happen in de thuis gesmeerde boterham. Oké, dagje uit. Voor hen toch niets boven de boterham van eigen bakker. Bakker van de vierde generatie, want ook oma kocht daar haar dagelijkse kostje. Op de pof, dit terzijde. Overigens heet die bakker nu 'Brood Boetiek'. Oma en opa waaien ontdaan door hun urn.

Schoolklassen, waarbij we niet konden onderscheiden, wie de minste interesse had. Rondlummelende leerlingen of koffie lurkende leerkrachten, die om de minuut een verfrommeld speurtocht formulier in handen kregen gedrukt. Ik zag feilloos wat leerkrachten dachten: "Die vodjes flikkeren we straks snel weg!" Vrijwilligers bemanden de rijdende oude 'Rotterdamsche tram'. Grappig. Oude herinneringen, klassieke beelden uit onze jeugd. Allemaal in een voortkabbelende sfeer en waardig gedragen enthousiasme. Geen spijt, zeker niet. Toen, de avond!

Las Vegas superster Celine Dion meldt zich. Wij kennen Las Vegas goed en zagen daar vaker de extravagante uitdossingen. De Strip is een 6,8 km lang schouwspel van zien en gezien worden. Zowel toeristische blamage kloffies als opgetooide dames, die als versierde kerstbomen een markant straatbeeld vormden. In Las Vegas, dus. En dat is niet de Batavierenweg 25 in Arnhem, Gelderland. Postcode 6841 HN en ik verzeker u, die postcode ligt niet in Nevada.

Smaken verschillen, tuurlijk. Avondje Celine roept om extra`s. Dan wil je iets anders dan je dagelijkse textiel. Geen bezwaar. Vraag blijft of er niemand in de familie is, die een kanttekening plaatst. Die een kledingcode rood afgeeft, omdat de extreme outfit een grote impact heeft op de samenleving. Analoog aan het gelanceerde weer onheil van KNMI.

Geen code rood, geen waarschuwing. En zo zie je een onvoorstelbare file van wansmaak langs paraderen. Ongegeneerd in de veronderstelling een verafgode superstar op de rode loper te zijn. Té korte rokken, té hoge hakken en een container aan make-up als pleisterwerk op de gestucte zonnebank bruine snoetjes. Beetje bruin kan, maar niet als je er bijloopt als een aangebrande tosti.

Celine was in bloedvorm. Bestreek moeiteloos en live de hele toonladder en kraakte ontspannen alle noten. Celine zag ze zitten op de voorste rij. Tosti bruin tegen gekunsteld zwart aan en dacht vast even aan haar Las Vegas. Las Vegas? Ja, de stad van gokken.

Stad van de Blackjack

Uit de krant