Door: Ronald Lamping
Door: Ronald Lamping
COLUMN

KLASSENFOTO

Column 351 keer gelezen

Dat was even een dingetje, zeg. Respectvol naar gekeken. Kán dus wel. Als je maar wilt. Een voorbeeld voor allochtonen. Dít noem ik integreren. Complimenten, ben hoopvol.

Lees, dat inburgering jammerlijk faalt. Allochtonen snappen niets van onze Grondwet. Abracadabra. Zelfs derde generatie allochtonen hebben nog moeite met onze taal, cultuurgewoontes en leefstijl. Dús, een ridderorde voor de moeder, die het zelfs lukte om het simpel mislopen van een klassenfoto op te schalen tot nationale affaire. Zoiets vraagt toch echt vaderlandse cultuur kennis.

Deze moeder heeft de inburgering tot grote hoogte opgestuwd. Onder het vileine mom van "zijn ze helemaal overbelicht" en "wat heb ik nou aan mijn diafragma hangen", trok moeder ten strijde. Voor die moeite krijgt ze ook nog €500 euro. Doe dat maar eens na. Om als allochtoon de juiste weg te vinden naar de rechtbank. (Nee, geen flauwe grapjes) Dat valt nog niet mee. Moet je kunnen lezen, formulieren invullen, het juiste loket vinden en uitzoeken, wat de mogelijkheden zijn.

Menige Nederlander sleept zich verdwaasd van loket naar loket, van beambte naar beambte. Een onbedwingbaar doolhof van pennenlikkers taal, onleesbare notities, schimmige circulaires en labyrintische wetgeving. Het fotovrouwtje deed het allemaal. Haalde er zelfs een advocaat bij en legde de correcte weg af naar de rechtbank. Ze was al op school geweest, maar net als de Nederlandse (…) ouders, aanvaardde ze de verklaring van het schoolteam niet. Reageerde ze, zoals de inheemse blasé brigade wekelijks op school doet. Grote bek, niks pikken. Als dat geen inburgering is, dan weet ik het niet meer.

Fotovrouwtje maakte zelfs gebruik van haar spreekrecht. Sprak honderden allochtonen, die nauwelijks drie woorden Nederlands spraken. En als ze al drie woorden prevelden, stonden ze vaak in de verkeerde volgorde. Mevrouw had er geen moeite mee. Zelfs niet tegenover de magistraat. Dat zou ze in eigen land niet in haar hoofd halen. Ja, dag! Residerende apparatsjik luisterde en besloot, dat moeder gelijk had. Schadevergoeding van €10.000 was tikkie ruim, €500 was billijk. Ook goed, goedemiddag, edelachtbare. Snel appte ze het spreekwoord, dat ze pas leerde, naar haar thuisland: 'Oost, west, Nederland echt het best'.

Nederland explodeerde! Missen klassenfoto en dús 500 euro voor aangedaan emotioneel leed. Is die seniele rechter nou helemaal besodemieterd. Televisie en kranten traden buiten hun oevers. Sociale media kotsten vuilspuiterij. Wilders genoot. Dat zijn weer tienduizend kiezers met achterover leunen.

En ik? Ik vind het doorgeslagen jurisprudentie. Mét kanttekening. Moeder overdrijft, maar ik erger me meer aan grote bekken van jankende Nederlanders, die zelf ook op scholen absurde eisen stellen, uitkering -en internetfraude plegen, reisverzekeringen massaal oplichten (dan ben je plots slim) en belastingen proberen te tillen. Verzekeringsmaatschappijen worden per jaar voor 1 miljard euro (!) opgelicht. Tel daarbij de ondoorzichtige bancaire geldstromen van patjepeeërs, die hun geweten zolang in de diepvries legden. Focus op zelfverrijking. Maar toch allemaal krijsend wijzen naar die ene moeder. Zal haar daarom in het kader van inburgeren nog een spreekwoord leren:

'De pot verwijt de ketel….!'

Uit de krant