Door Ronald Lamping
Door Ronald Lamping
COLUMN

DWAASHEID

Column 375 keer gelezen

Kermis in Tilburg. Ouders met kinderen vermaken zich. Oma`s en opa`s gaan er gretig met hun kleinkinderen heen. Even ontsnappen uit de afmattingsslag van de zomervakantie-oppas-malheur. Bij een oppasbeurt rond de klok is elke ludieke uitbraak een welkome reddingsboei.

Feest, totdat afgelopen zaterdagavond een jongetje zwaargewond raakt. Jochie valt uit het karretje van een aanvankelijk zo onschuldig ogende attractie, komt bekneld te zitten onder het wagentje en wordt meters meegesleurd. Het ernstig gekwetste jochie zit muurvast.

Groot alarm. Attractie gaat uiteraard onmiddellijk op slot, gillende mensen en alom paniek. Er gaat zelfs een spoedeisend telefoontje richting traumahelikopter. Een leek ziet de ernst. Er is slechts kans op een geslaagde ingreep wanneer hulpdiensten als politie en brandweer het wagentje bedachtzaam en accuraat weten op te tillen, zodat de zwaargewonde peuter bevrijd kan worden.

Dan raak ik het spoor bijster. Hét moment, dat ik niet meer kan volgen. Er ligt een peuter zwaargewond onder een attractiewagentje. We hoeven toch niemand uit te leggen hoe kritiek deze situatie is. Zijn huilende ouders, die in de overtreffende trap van radeloosheid hun jochie zien lijden. Wat moet er nog gebeuren om de draagwijdte van dit ongeluk te duiden?

Niets of…..toch wel. Geloof het of niet. De hulpdiensten worden door omstanders belemmerd in hun werk. Even glashelder, een stel gigantische randdebielen trachtten brandweer en politie te beletten om hun loodzware werk te verrichten. Lees dit zinnetje nogmaals, graag.

Ondanks de ernst van de zaak proberen achterlijke gladiolen het reddingsproces te frustreren. Een kleuter ligt misschien dood te gaan en dus gaan we er geinig voor zorgen, dat we politie en brandweer even fijn voor de voeten gaan lopen. Hoe zwakbegaafd moet je dan wel niet zijn?

Komt deze vorm van imbeciliteit ergens voor op een wetenschappelijke schaal voor idioten en aso`s? Hoe kleinbehuisd moet je wel niet in je bovenkamer zijn als je tracht een ultieme reddingspoging van een peuter te dwarsbomen? Je zou voor zo`n stel schlemielen bijna een landelijke inzamelingsactie 555 gaan houden onder de titel: 'Nieuwe vulling voor zaagselkoppen!'

Je wenst het niemand toe. Dat niveau hebben normale mensen nu eenmaal niet. Toch denk ik stiekem heel even aan de situatie, waarbij een gezinslid van zo`n kloothommel zelf in kritieke toestand op de grond ligt en dat we dan de ambulance gaan tegenhouden en fijn stenen gaan gooien naar de politie. Wat zou zo`n aso dán denken, als zo`n éencellig organisme al zou kúnnen denken.

Ik snap het in ieder geval niet. Zelfs niet als er vage berichten verschijnen dat de daders deze attractie kenden en juist wilden helpen. De hulp, die voorlopig bestond uit een brutale grote bek, een elleboogstoot en bedreigen van politie. Hulpdiensten beletten hun werk te doen komt steeds vaker voor. Triest batig saldo van opvoedmalaise en een te tolerante rechtspraak. In Tilburg twee arrestaties. 'Hulpvaardige' vrouw van 27 en 'attente' man van 56 jaar. Tel dat nou eens op. De uitkomst?

83 jaar aan dwaasheid!

Uit de krant