Door: Ronald Lamping
Door: Ronald Lamping
COLUMN

UITSPRAAK

Column 678 keer gelezen

Edelachtbare, wij leven naar wetten. Geen oog om oog en tand om tand, zoals bij de geromantiseerde Lucky Luke, die sneller schoot dan zijn schaduw. Ik droomde onlangs, edelachtbare, over gespierd zijn en de behoefte aan geweld. Ergens latent in me verstopt. Sloeg nóóit iemand. Nu bekruipt me echter het akelige gevoel fysiek te ontsporen.

Edelachtbare, in Arnhem werden totaal onschuldige broers op Koningsdag 2016 omsingeld door negen Veenendalers. Politie omschreef het als 'een troep hyena's, die rond hun prooi cirkelden'. Ze stootten de broers expres aan. Opmaat voor excessief laf schop- en vuistgeweld. Gruwelijke gevolgen, edelachtbare. Fysiek liggen ze zwaargewond op straat om weerloos minstens 25 schoppen tegen het hoofd (!) te ontvangen. Ernstige psychische gevolgen duren nog altijd voort. Leven gedomineerd door angst. Politie vond beelden te heftig (…) om uit te zenden, edelachtbare. Té heftig, edelachtbare!

Wist u, dat hun vader zelfs is opgenomen. Kon aangedaan leed niet verkroppen. Stelt u zich úw machteloosheid eens voor als dit úw kind of kleinkind betrof, edelachtbare. Compleet beschadigd gezin. Finaal gesloopt door klootzakken, die al jaren een winkelcentrum teisterden. Kan in ons land, edelachtbare.

Edelachtbare, hun leven zal nooit meer worden, zoals het daarvoor zo gewoon leek. Tot op het bot geraakt. Lichamelijk én mentaal. Voor broers en hun ontredderde ouders rest een leven met een oneindig sluimerend litteken. Een bestaan, letterlijk aan diggelen getrapt door een meute weerzinwekkende imbecielen. Bijna nog verwerpelijker is de (mogelijke) afloop. U, edelachtbare, doet 19 september uitspraak. Adembenemend spannend. Want, voor het 'zomaar' in elkaar trappen van twee broers, het leed voor hen, hun desperate ouders en de negatieve gevolgen voor de rest van hun leven, kregen de ontketende lafaards voorlopig als eis slechts een taakstraf.

Edelachtbare, on-be-grij-pe-lijk! Word onpasselijk als ik de onderbouwing van deze krankzinnige strafeis hoor. Men houdt rekening met de jonge leeftijd van de daders en het feit, dat de schoppers lang moesten wachten op dit proces. (Nou, én?) En dán de godvergeten apotheose van de woordvoerder: "Bedenk wel, dat dit ook een grote impact heeft op verdachten. (…) Ze leven al een tijd in onzekerheid!" Mijn hemel, edelachtbare, mijn hemel! Hoe krijg iemand het uit de strot?

Lafaards, die zelfs €200 eisen, omdat een jas scheurde (…) en waarvan één letterlijk zei: "Ik stop pas met schoppen als mijn ego weer op zijn plek zit. Dat voelt beter!" In wat voor achterlijk land leven we, dat we bloedserieus rekening houden met triviale nonsens van aso`s, die een gezin het normale leven uit schopten? Zijn we nou echt helemaal krankzinnig, edelachtbare?

Wat nu, edelachtbare? Rechtvaardigheid! Voor dat gezin. Voor ons, die ook deel uitmaken van een maatschappij, waar zulke misbaksels vrij in rond lopen. Vierendelen, zoals bij Balthasar Gerards, kan niet meer. Wat dan? In drieën? Bitter sarcasme, laten wij maar wél fatsoenlijk blijven.
Edelachtbare, u moet uitspraak doen. Wens u alle wijsheid toe. Laat gezin en ons niet in de steek. Smeek het u.

Hoogachtend,

Een furieuze burger!

Uit de krant