Door: Ronald Lamping.
Door: Ronald Lamping.
COLUMN

PINGELEN

Column 449 keer gelezen

Waanzin ten top. Toon is gezet. Kan het niet helpen. Ergert me. Al een tijdje. Column als therapie. Weg irritatie. Amateur voetbalverenigingen lijden aan de ongeneeslijke kwaal: "Hoogmoedswaanzin". Is geen pilletje voor. Lijdzaam wachten we op het einde. Kist is besteld. Geen toespraken. Wat dan precies? Bij amateurverenigingen prediken ze tegenwoordig ambities alsof het topclubs uit de Engelse of Spaanse competities zijn. Volslagen belachelijk en bovenal ziekelijk contraproductief. Spelplezier ligt bijna opgebaard.

Plots lopen op het laagste (…) amateurniveau trainers rond met blocnote en pen om aantekeningen te maken. Om ontwapenende vrolijke spelertjes van pakweg 5, 6 of 7 jaar te beoordelen. Hoe belachelijk kun je jezelf maken? Denk niet, dat het krankzinniger kan. Even duidelijk. Geen kwaad woord, zelfs geen letter kritiek op vrijwilligers, die hun tijd en enthousiasme aan jochies en meisjes geven. Zij voeren slechts uit, wat opgedragen wordt.

Het zijn de betaalde pseudo Advocaatjes, van Bronkhorstjes of Cocuutjes, die zich hemeltergend vergalopperen aan het kennen en kunnen van de aan hen toevertrouwde jeugd. Niks spontaan rennen, pingelen, vallen en opstaan. Dik verliezen en vervolgens weer winnen. Na afloop douchen en gezellig van je zakgeld iets snoepen in de kantine. Ben je helemaal belazerd. Opzouten met die flegmatieke houding! Tijd voor doorselecteren, looplijnen, mandekking. Vergeet nog het cruciale druk zetten. Voor spelertjes op basisschoolleeftijd. Triest én onzinnig.

Tuurlijk, KNVB geeft opdrachten. Kun je interpreteren. Nonsens om van bevlogen jochies en meisjes eenheidsworsten te kneden. Vaak op wijze, die een beetje pedagoog in huilen doet uitbarsten. Gratis tip van deze beroeps opvoedkundige. Hoe harder de trainer krijst, hoe groter zijn onmacht, gebrek aan natuurlijk overwicht en tragisch te kort aan pedagogische en didactische (=overdracht van kennis) vaardigheden. Hoor soms over 'huiswerk' voor leiders. Zodat de hele club hetzelfde nastreeft. Heb je het over amateurs, die weliswaar enthousiast zijn, maar langs de meetlat van het totale voetbal, niet verder komen dan de schoenlepel van Messi.

De jeugd wordt kapot geïnstrueerd. Op desastreuze wijze. Weet, dat vele vrijwilligers er al de brui aan gaven. Geen zin meer in die overdreven flauwekul. Die laten zich niet meer voor het karretje van zo`n namaak hoofdtrainer spannen. Dolgedraaid door misplaatst gezeik. Laat die gastjes elkaar de bal met de binnenkant toespelen. Links, rechts. Laat ze dribbelen rond pionnen en vooral vrij spelen. Zonder onzinnige opdrachten, aantekeningen en toetsingen. Nog even en we krijgen de Cito-toets "ingooien". Mondeling en schriftelijk. Amateurclubs maken zichzelf op dit niveau volslagen bespottelijk.

Het niveau van spelertjes selecteert zich namelijk altijd zelf. Altijd!!! Altijd!!! Daar is geen potsierlijk quasi interessant beleid voor nodig. Wat nu passeert is zo triest. Overigens betekent amateur: "Iemand, die een bepaalde vaardigheid op niet professionele basis uitoefent". Niet!

Laat jeugd lekker dollen. Geef soms een aanwijzing en koester voorál hun onbevangenheid. Voor die lol werden ze lid. Niet om elke scheet genoteerd te zien. Trainers en clubs, die zoiets op dit amateurniveau én op deze wijze nastreven hebben er geen verstand van.

Geen bal verstand!

Uit de krant