Door: Ronald Lamping.
Door: Ronald Lamping.
COLUMN

LEIDS OF MALL

Column 1.199 keer gelezen

Lees in AD: 'Langzaamaan zal de naam Leidsenhage in de volksmond veranderen in Mall! Een onomkeerbaar proces'. Onomkeerbaar! Poeh, dat u het weet. Decennia braakten we de naam 'Leids' uit. Aanwensel en eigenlijk simpelweg vanuit dagelijkse routine.

Naam 'Leids' zal vervagen. Althans volgens de extreem subjectieve betrokkenen. Kan zo`n annonce voor kennisgeving aannemen. Makkelijk zat. Werkt bij mij niet zo. Zet me juist aan het denken. Wanneer komt het moment, dat mijn brein 'Leids' afstoot, doet verbleken en dat 'Mall' zijn glorieuze entree maakt? Op een maandagochtend tijdens het douchen? Op een zaterdag, terwijl ik een roerei bak? Zoiets boeit me dan.

Hersens werken ingenieus. Vernuftig netwerk, dat slechts voor een klein gedeelte is ontrafeld. Las pas het boek 'Wij zijn ons brein' van Dick Swaab. Pil, waar je al die beschreven hersens voor nodig had. Boeiend en leerzaam. Kort door de bocht, zie me nog niet zo snel 'Leids' inruilen voor 'Mall'.

'Leids' moet worden losgeweekt om uit ons geheugen te verdwijnen. Als een scheve potloodstreep met gum. Moeite mee. Soms rep ik nog over 'Sport in Beeld'. Moet natuurlijk 'Studio Sport' zijn. Moet ik me zorgen maken? Verval ik in de bejaardenkwaal door mijn brein in de achteruit te zetten en in te parkeren rond de jaren 50?

Flauwekul. Zit echt niet te denken aan Jan Cottaar, Koen Verhoeff en Dick van Rijn. Toch zit 'Sport in Beeld' ergens diep in mijn brein gegrift. Soms speelt dat dan weer op. Floep ik het er spontaan uit. Als ik dan de kamer rondkijk zie ik blikken van compassie. Bij een enkeling is ontroering zichtbaar, of ze willen zeggen: 'Daar ga je jochie. De sloop is ingezet!'

Heb het ook nooit over NPO 1. Kijk het journaal op Néderland 1. Ook een signaal van afbraak? Voor mij is het domweg standaard. Doe de lamp thuis aan met een knopje. Ook achterhaald. Tegenwoordig kun je met een mobiel vanuit de toilet op je werk de lampen thuis ontbranden, de cv aanzetten, een ei koken en de smerige billen van je peuter afvegen met de 'bukken-ik-veeg-je-kont-ff-af' app van Page.

Krijg 'Leids' er echt niet zomaar uit. Ook al beweren de procesbegeleiders (voor mij dus simpel, de medewerkers) en de proceduremanagers (beleidsyuppen) iets anders. Zij brengen de macabere boodschap, dat ze invloed kunnen uitoefenen op ons brein. 'Leids' wordt 'Mall', alsof een retro Frankenstein met z`n wrattige klauwen gaat zitten wroeten in onze koppies.

Worden wij, pakweg maart 2019 stipt 7:13 uur, wakker en snateren we dan plots allemaal 'Mall'!? Rare gedachte. Nooit meer 'Leids' zeggen. Denk, dat er generaties overheen gaan voordat 'Leids' uitsterft en 'Mall' haar monopolie krijgt. Laat me in ieder geval niet opfokken door zo`n gelikt hoogpolig pr-trutje, die me het geboortekaartje met nieuwe naam achter in mijn strot wil duwen.

De komende maanden gaan we overspoeld worden met promoties, aankondigingen en reclames. Eén ding is dus nu al zeker. Zullen we wedden?

De naam 'Mall' maakt ons dan al horendol

Uit de krant