Logo hetkrantje-online.nl
Door: Ronald Lamping.
Door: Ronald Lamping.
COLUMN

NEPNIEUWS

  •   keer gelezen   Column

We worden overstroomd met nepnieuws. Lees zelfs over nepnieuwslawine. Nieuws, dat niet waar is. Vals versus waarheid. Engelse term is bij vastgeroeste stellen al wekelijks gangbaar, fake. Daar plak je news achter. Simpel.

Kenners waarschuwen, dat we ons goed dienen te vergewissen of feiten kloppen. Anders lossen we op in een mist van fictie en fopperij. Bedrog overspoelt ons. Dus wordt aangeraden om onze kinderen van jongs af aan te leren bedrog te doorgronden. Pure noodzaak om te overleven. Een pedagogische must! En toen kwam dus de Sint aan.

Als íets nepnieuws is, dan is dat die verklede kwibus op de met valium volgespoten knol. Kritische ouders blijken bij dát nepnieuws een windvaan. Ze prediken in een onwaarschijnlijk absurd betoog over een bisschop, die ruim over zijn houdbaarheidsdatum heen is. Een beschimmelde senior uit Madrid (Waarom niet Boekarest of zo?), die gedreven door een of andere niet nader te verklaren stoornis, bij kinderen presentjes door de schoorsteen sodemietert.

Die bebaarde snuiter wordt opgevoerd als autoriteit. Hij loopt niet, hij schrijdt. Icoon met het aureool van een heilige. Rechtschapen en onkreukbaar. Onkreukbaar op wat rimpels en groeven na dan. Omroep Max kloon, tamelijk vief door een degelijke kreukelzone.

Excentriekeling, die boven alles verheven is. Overwicht en invloed. Man, die je niet tegenspreekt. Waar je benauwd en timide naar knikt. Gezag, dat kinderen met de grootste bek moeiteloos het zwijgen oplegt. Dat vertellen we onze kinderen. In wezen gaat het gewoon om de als Sint uitgedoste ome Koos van twee straten verder.

Dát vertellen we er dan maar gemakshalve niet bij. Dat die afgod met die staf (Action, €1,79) Ome Koos is, die last heeft van latente reuma, boeren laat na het eten en door een genetische afwijking, onder de gordel, opgewonden raakt van pleeborstels.

Ome Koos blijkt voor ouders dan geen nepnieuws meer. Bij leugens spreken ouders hun kinderen streng toe. Dat dit ongepast is. Dat ze dit niet tolereren. Zo worden er thuis heel wat pepernoten gekraakt. De waarheid en niets anders dan de waarheid. Zo waarlijk helpe mij, Ome Koos, almachtig.

Nooit wordt er door ouders, oma`s en opa`s zo stevig gelogen als bij de komst van die gefakete weldoener. Schaamteloos laten ze hun telg een zweterige schoen zetten. Moeten ze ook nog zo`n afgezaagde klassieker kwelen en wordt die knol volgestouwd met oud brood. Niemand denkt aan leugens en nepnieuws als ze reutelen: "Denk je aan het water voor het paard?"

Een beetje hoogbegaafde peuter zal de schouders ophalen. Die loert beurtelings van schuifpui naar sloten en blaft: "Lulkoek! Daar komt die ouwe echt niet door!" Het doorsnee kind kun je echter alles voorliegen. Dan doen ouders dan ook. Die liegen de vulling uit de kiezen.

Hoor ze roepen: "Kijk, daar komt de stoomboot uit Spanje!" Ja, doei, dat roestige gammele wrak zou Rijswijk nog niet halen. Nepnieuws, fake! Stoomboot, ja, dág! En door die leugens vallen de ouders dus buiten de boot. En hun kinderen?

Die gaan juist het schip in!

Meer berichten