Door: Ronald Lamping.
Door: Ronald Lamping.
COLUMN

CAMIEL EN POLI

Column 778 keer gelezen

Dat was 2017. Paar oliebollen en appelflappen arresteren en klaar. Ben klaar met 2017. Niets bijzonders. Doorsnee jaar. Nu alleen nog wat nieuwsrestanten bij elkaar schrapen. Kunnen we maagdelijk 2018 in.

Restanten? Altijd kliekjes nieuws over om te benoemen. Voor mij is nog een apotheose weggelegd. Op de valreep een berichtje, dat een stukjesschrijver gulzig omarmd. In het kort; mensen zien tegen de feestdagen op en belanden niet zelden op (zit u?) de piekerpoli! Daar zitten piekerpsychologen, die bij stumpers de verplichte feestchaos uit de knoop ouwehoeren. Géén nepnieuws!

Mondiaal hangen miljoenen ontheemde vluchtelingen doelloos rond in naargeestige kampen. Worden in beruchte landen martelingen uitgevoerd en zijn mensen door rampen als bosbranden, aardverschuivingen, alles kwijt. In Nederland gaan stakkers naar de piekerpoli, omdat ze verward raken door de drukte tijdens de feestdagen. Lieve hemel! Is er soms ook een "hoe-bereid-ik-een-kalkoen-poli"?

Geef u nog tips mee, die op zo`n poli gegeven worden. Ik herhaal, géén zelfverzonnen grap, maar gestoorde realiteit. Komt ie. Voor de gasten. Geef complimenten voor de gedekte tafel. Stel voor zelf het toetje mee te nemen. Voor de gastvrouw. Wees niet te perfectionistisch. Leg de lat lager. Nederland tijdens feestdagen. Een kolonie randdebielen en schlemielen.

Tenslotte nóg zo`n zalige welvaart afwijking. In Schouwen-Duivenland kunt u terecht als de garnalencocktail of pasteitjes met kipragout u doen hyperventileren. Voordat u instort, hartritmestoornissen oploopt of zes valiumtabletten achterover slaat, kunt u daar naar een kuuroord voor (zit u nog?) een sapkuurtje.

Wil u niet onthouden, wat de daar residerende toverheks ons meldt. Ze zegt: "Bij ons blijft het sober. We maken tijd om even stil te staan". Om te eindigen met een wijsheid, die mij ruimschoots te boven gaat: "De overvloed moet je tenslotte vinden bij jezelf!" Schiet mij maar lek, meid. Begrijp er geen ene moer van.

Allerlaatste kruimeltje nieuws gaat uiteraard naar Camiel Eurlings. Als columnist droom je van zo`n finale. Heerlijke gozer. Camiel kan iets, dat wij niet kunnen. Wat we ook proberen, Noppes! Camiel kan iemand een beetje mishandelen. Zo, nou u weer. Een beetje!

Voormalig beoogd premier ruziede met zijn meissie. Camiel gedraagt zich als de door velen benoemde verwende wonderboy. Hij haalt uit en geeft het vrouwtje een vlaai om haar oren. Ze raakt gewond, maar Camiel en advocaat reppen over "een eenvoudige mishandeling". Pardon? Jazeker, een eenvoudige mishandeling. Kun je eigenlijk ook iemand "eenvoudig" liquideren, "eenvoudig" van een flat lazeren??

Eenvoudig staat voor "kinderspel" of "makkelijk". Hoe vertaal je "eenvoudig" naar een rechtse uppercut op de kin van je vriendin? Camiel is lid van het NOC*NSF. Die organisatie kent als motto: "Vriendschap, respect, verbroedering!" NOC-lid Camiel beukt in op een weerloze vrouw. Gelukkig wel "eenvoudig".

Camiel werd een rolmodel genoemd. Waanzin! Weinig rolmodel. Ik noem het anders. Dit hele zaakje stinkt.

Een drolmodel, dus!

Goed 2018!!

Uit de krant