Logo hetkrantje-online.nl
Door: Ronald Lamping.
Door: Ronald Lamping.
COLUMN

EERST NADENKEN

  •   keer gelezen   Column

Graag eerst nadenken. Jeugd in Wijk bij Duurstede heeft tijdens oudjaar minder gesloopt. Daar worden ze voor beloond. Er komt geld vrij om te besteden aan "iets voor de jeugd". Nogmaals, eerst nadenken.

Goed gedrag wordt gehonoreerd. Wanneer gajes hun fatsoen houdt, legt het college in Wijk bij Duurstede aso`s in de watten. Losgeslagen vandalen, die al voor kapitalen beschadigden, noteren nu een schouderklopje. Voor de derde keer in twee alinea`s, eerst over nadenken. Snap heus, dat het om vandalismebestrijding gaat. Tuig moet worden beteugeld. Maar dan toch. Een absurd verkeerd signaal. Treurnis en kortzichtigheid strijden om de zege. Wordt remise.

Er wás minder schade. Mede door regen. Er stond een potje klaar van €10000 voor herstel van gemeente eigendommen. Als schade daar onder bleef, ontving dit geteisem het verschil om naar eigen inzicht te besteden. Dat bleek €7440. De wethouder was trots als een aap met zeven………nou ja, u weet wel.

Zó fier, dat hij in een vlaag van verstandsverbijstering nog €1000 gemeenschapsgeld extra doneerde. Hij glom als een natte kauwgumbal. Zíjn plan slaagde. Zijn overleg met een jongerenwerker had na wat "prakkiseren en filosoferen" (Getsie!) het doel behaald. De jongerenwerker ging zelfs langs de doelgroep. Doelgroep? Ja, langs het onopgevoede schorem, dat al jaren voor rotzooi en schade had gezorgd. Voor tienduizenden euro`s.

De jongerenwerker stuitte op ongeloof. Grappig. Zelfs het tuig geloofde niet, dat een politicus zoiets stoms kon verzinnen. (Zie tv reportage) De jongerenwerker speelde nog een troefkaart. Met rode koontjes van opwinding liet hij de door de wethouder getekende overeenkomst zien. Of aso`s dat ook maar iets interesseerde. Het signaal is zo misplaatst, zo afgrijselijk krom. Optisch, financiële winst. Klopt, voor nu. Brandende vraag. Wat volgend jaar en daarna? Volgende generatie jeugd, nog mondiger en na gemeenteraadsverkiezingen mogelijk een volgende wethouder van andere signatuur met afwijkende ideeën. Wat dan?

Buiten het feit, dat je gangbaar fatsoen niet moet belonen met bonussen, blijkt de dramatische kortzichtigheid van deze wethouder als tijdelijk zetbaasje. Man wil scoren met een waanidee. Geen enkel oog voor de (nabije) toekomst. Geen benul over het opzetten van een doordacht plan, dat solide en bestendig is. Vraagje! Zat de controlerende gemeenteraad massaal te pitten of zijn ze gewoon niet capabel?

Idee hoe het onbeschofte uitschot zal reageren bij voor hen negatiever beleid? Draaiboek oudjaar 2018, waarbij wellicht geen sprake meer zal zijn van een misplaatste beloning voor het "minder vernielen". Ik voorspel u, fulminerende rottigheid.

De wethouder haalde hijgend zijn dagsuccesje. Zonder visie en gedachten over de tijd na hem. Dát is mijn duivelse hekel aan veel zetbaasjes met de perceptie van een straattegel. Zelf goedkoop scoren, zonder zich rekenschap te geven van de tijd na hen. Tuig, dat (gemeente) eigendommen sloopt hoor je te grijpen en volledig voor de kosten laten opdraaien. Verweer is het gebrek aan geld voor voldoende politie. Dús gooi je er nog even €1000 extra bonus voor aso`s bovenop. Ik schreef het hierboven al drie keer. Tóch nogmaals.

Eerst nadenken, klungel!

Meer berichten