Logo hetkrantje-online.nl
Door: Ronald Lamping.
Door: Ronald Lamping.
COLUMN

ZO MOE VAN………!

  •   keer gelezen   Column

Van de week zuiglam gegeten van de barbecue. Te gek. Vrat mijn vingers er bij op. Marinade met knoflook was tuinen verder te ruiken. Maling. Zo vaak is het geen barbecueweer.

Mijn vrouw vindt dat zielig. Moet er niets van hebben. Ziet een dartelend lammetje voor zich, dat zorgeloos rondspringt. Heb ik geen last van. Huil ook niet bij een hamburger of speklap, die Nederland massaal binnen schrokt. Wees eerlijk, die groeien ook niet aan een boom. Of heeft u wel eens buren horen tetteren: "Koos, pluk even wat braadworstjes!".

Allemaal beeldvorming. Vlees eten is het nieuwe roken. Binnenkort moet ik in een restaurant biefstuk eten in een aparte vleesruimte. Lokaal, waarin alle vleeseters met een status aparte worden verzameld. U gaat vlees bestellen? Wilt u me volgen!

Eten met regelmaat buiten de deur. Liefst met mooi weer. Hangend op een terras. Zie dat ook somber tegemoet. Vlees eten zit in het verdomhoekje. Wacht met spanning op het moment, dat vlees eten op een terras verboden gaat worden door de terraspolitie.

Wat is dat toch met vlees? Zolang de mens bestaat eet men vlees. Wat is daar op tegen? Ruim 9000 jaren geleden is de mens planmatig begonnen met vlees eten. Toen ging men ook gedomesticeerd dieren houden voor consumptie. Vlees, bron van eiwit, ijzer en energie. Dus, wat is er op tegen?

Ben de laatste die beweert dat dieren geen goed leven moeten hebben. Tuurlijk, zo goed als mogelijk. De consumptieve slacht is een legale manier in de voedselketen. Negatieve uitzonderingen zijn er bij veetransporten en slachterijen. Moet je keihard aanpakken.

Je moet je bijna schamen als je vlees eet. Wat willen ze dan? Dat ik de rest van mijn leven bladgroenten vreet? Niks tegen vegetariërs, ga gerust je gang. Al krijg je bloemkooloren, knolselderijknieën of taugétenen. Maar verveel mij er niet mee. Ik eet genoeg groenten. Vlees én vis blijven voor mij begeerlijke klapstukken.

Het ergste, dat u me kunt voorschotelen is kweekvlees. Al misselijk, wanneer ik hoor over "het gebruik maken van spiercellen en embryonale stamcellen. Die resulteren in een soep van spiercellen waarna er een vlezige massa ontstaat". Om kunstmatig gekweekt vlees te laten groeien denken wetenschappers aan algen. Ik zou zeggen: "Eet smakelijk, allemaal!"

Wat wordt de volgende stap? Staat er op de verpakking van vlees straks analoog aan pakjes sigaretten: "Vlees eten is dodelijk!" of "Vleeseters sterven jonger". Misschien heb ik trek in een sappige tournedos, maar wordt mijn behoefte in supermarkt vakkundig de nek omgedraaid met teksten als: "Vlees kan leiden tot een langzame pijnlijke dood!" Met foto van grafsteen en tekst: "Rust zacht Cor, lieve carnivoor".

Van elk tweede glas wijn ga je blijkbaar 20 minuten eerder de pijp uit. Heb de uitvaartpolis voor mijn vrouw alvast verhoogd. Elke dag een ei is plots weer niet schadelijk. Schijf van vijf verandert ook om de paar jaar. Wordt er zo moe van! En mijn vleesconsumptie?

De geest is gewillig, maar mijn vlees blijft zwak!

Meer berichten