Logo hetkrantje-online.nl
Door: Ronald Lamping.
Door: Ronald Lamping.
COLUMN

OEVERVERBINDING

  •   keer gelezen   Column

Even samenvatten. Mogelijkheid derde oeververbinding is onderzocht. Uitslag wordt door verschillende partijen en belangenverenigingen niet eenduidig uitgelegd. Dus? Geen idee! Lokale politici zijn het oneens, wat moet ik dan als simpele burger? Hakken gaan bij partijen in het zand. Onwrikbaar, nauwelijks dialoog. Gevolg, onzinnig amateur gezwam. Een partijvoorzitter rept over 'de stille meerderheid'. Geinig, voelt u? Hoe weet je, dat er een meerderheid is als die zich stil houdt? Gezwets. Holle scoorteksten.

Mooie vergelijking met Avalex-doctrine, waarbij de VVD ons huisvuil kwalificeerde als 'Napels aan de Vliet!' Wie zoiets braakt, ook gekscherend, heeft weinig van de wereld gezien. Ik wel. Geloof me, er zitten absoluut bedenkingen aan Avalex` afvalbeleid. Per saldo is het bij ons uitstekend en hygiënisch geregeld. Napels aan de Vliet is nietszeggende retoriek van lieden, die hun overtollige scoringsdrang lozen.

Weet u, alles draait om de daadwerkelijke beleving. Voor wie aan "de A4 kant" van de sluizen woont en iedere dag in files belandt, is de perceptie veel negatiever dan voor burgers uit noord. Kinderen uit zuid moeten naar school, mensen naar werk of winkel. Vanaf de rotonde bij de Tol is het aansluiten. Zeker bij gesloten brug. Ze moeten ook nog terug. Realiteit, vooral tijdens bootseizoen. Betrokkenen kunnen linksom of rechtsom redeneren. Elkaar met woorden kleineren of dwars zitten. Publieksacties voeren en overdrijven als dieptepunt van onmacht. Mag, maar om één ding kan niemand heen. Mall of The Netherlands. Leids, voor ons, modalen.

Je kunt als verantwoordelijken uit politiek en aanverwante organisaties niet jarenlang met droge ogen beweren, dat er miljoenen mensen worden verwacht en vervolgens "niets" doen aan de te verwachten verkeersnarigheid. Miljoenen, volgens 'kenners!' Er moet dus iets gebeuren. Weet niet wat. Zijn deskundigen voor. Geen schijndeskundigen, zoals lokale politici, die het moeten hebben van de aan hen verstrekte uitslagen van onderzoeken en dossiers. Roeptoeters met hun kabaalsymboliek. Precies, waar ik al jaren over schrijf.

Lokale politici moeten geen enthousiaste hobbyisten zijn. De overheid heeft vele (belangrijke) taken afgestoten en over de dorpsmuren gedropt. Wie zijn nek uitsteekt om in de politiek te gaan, moet kennis en bovenal visie hebben voor naderend onheil. Anders komen we in problemen als het echt moeilijk wordt. Ik beweer publiekelijk, dat er niet één lokale politicus is, die ècht (!) weet, wat er gebeurt als er een derde oeververbinding gerealiseerd wordt. Het zijn aannames, gissingen en "misschien-zou-het-wel-eens-kunnen-theorieën".

Dat geldt evenzeer voor de tegenstanders van die oeververbinding. Die gillen de kelen schor met ongefundeerde bewijsvoeringen en slappe teksten, die hen goed uitkomen. In wezen weten ze helemaal van niets. Geen kaas van gegeten en gediplomeerd leek. Kun je beter je kop houden.

Dan mijn hamvraag! Dé hamvraag! Eerst Leids megalomaan ombouwen en dan pas denken aan de verkeersinfrastructuur òf eerst een toepasselijke verkeersinfrastructuur uitwerken en dán gaan bouwen? Nu gebeurt het eerste. Tja!?! Met de Mall is een verkeersdrama aanstaande. Dát moeten die politieke lawaaimakers onthouden. Hoe? Komt mijn sommetje! Miljoenen bezoekers + inwoners + huidige stratenplan + sluis= Dodelijk verkeersinfarct.

Dát ezels-bruggetje, dus!

Meer berichten