Logo hetkrantje-online.nl
Door: Ronald Lamping.
Door: Ronald Lamping.
COLUMN

SAMENLOOP VOOR HOOP

  •   keer gelezen   Column

Zaterdag start in Voorburg opnieuw de actie "Samenloop voor Hoop". Stilstaan bij kanker, terwijl men tegelijkertijd het leven viert. Indringend en aangrijpend. Een groep vrijwilligers heeft zich maanden intens ingezet om deze respectvolle 24 uur actie te realiseren. Chapeau! Vrijwillig, dus onbezoldigd, doortastend en energiek. In een maatschappij, waarin egoïsme en eigenbelang steeds vaker strijden om de eindzege.

Kanker raakt ons allemaal. Vroeg of laat. Rechtstreeks of indirect. Niet zelden levensbedreigend en onmetelijk ingrijpend. Gezinnen worden ontregeld. Verdriet en onmacht nemen geruisloos de plaats in van het leven, dat zo onbezorgd en lichtvaardig werd aanvaard. Van de een op de andere dag vervliegen onbezorgdheid en blijdschap om plaats te maken voor tranen en angst. Wat op een willekeurige maandag nog gewoon leek, blijkt op dinsdag een onomkeerbaar menselijk drama. Kanker is niet leeftijdgebonden. Onze belager blijkt niet kieskeurig. De rivaal van ons zorgeloos leven sluipt door alle geledingen van ons bestaan. Jonge gezinnen raken gemankeerd door het wegvallen van een geliefd gezinslid. Kind, vader of moeder als essentiële dierbare schakel in hun leven. De keuzes, die kanker maakt kunnen onnavolgbaar wreed zijn en voor betrokkenen nauwelijks te bevatten.

Naam Samenloop voor Hoop is doeltreffend gekozen. Saamhorigheid, empathie en respect zijn ingrediënten, waarop deze gevoelvolle actie is gebaseerd. Samen en immer vol hoop, dat deze gemeenschappelijke vijand verslagen zal worden. Dat medische pad wordt succesvol bewandeld al resten nog complexe mysteries. Vandaar, dat er geld nodig is voor onderzoek. Pluim voor de al 550 (!) enthousiaste deelnemers. Zij zetten zich ook 24 uur belangeloos in om bijdragen te leveren aan de bestrijding van de gewetenloze moker, die ons geluk uit het niets aan diggelen kan rammen.

Op 26 mei, 13:30 uur zal ik het woord geven aan de voorzitter van de organisatie en aan burgemeester Tigelaar (startschot). Daarna volgt de ereronde van mensen, die kanker hebben of hadden. Symbolische ronde om aan te geven, dat er altijd hoop en geloof is op genezing of een aanvaardbare fysieke en geestelijke conditie om het leven te blijven omarmen. U kunt er bij zijn als morele supporters. Om te tonen, dat het u niet onverschillig laat. Laat merken, dat u deze groep steunt in hun gestreden of nog te bestrijden gevecht tegen kanker. Daarbij, een entertainment programma, loterij en kraampjes. Ook kunt u wenszakken kopen. Wenszakken, die tijdens deze zaterdagavond gehouden kaarsenceremonie zullen branden. Sereen oplichten om de geschreven boodschappen op de zakken stijlvol te accentueren. Wenszakken, schakel naar overleden vaders, moeders, grootouders of kinderen. Hartbrekend en ontroerend. Ook die kaarsenceremonie kunt u lijfelijk meemaken. Rond 23:00 uur. Onvergetelijk! Uit ervaring weet ik, dat het de moeite meer dan waard is. Geen opgedrongen sentiment, maar oprecht geschreven hartenkreten als uiting van ondervonden nauwelijks te dragen lijfelijk en geestelijk leed.

Zondag rond 14:00 uur wordt de cheque aan KWF overhanigd. Daarna zijn de 24 uur voorbij. Hopelijk zie ik u terug. Op de plaats die, ondanks kanker, de zo toepasselijke optimistische naam draagt:

Vreugd en Rust

Meer berichten