Logo hetkrantje-online.nl
Door: Ronald Lamping.
Door: Ronald Lamping.
COLUMN

DIEPE ZUCHT

  •   keer gelezen   Column

Ha, ha, ha! Eén april, lachen. Ben gek op een goede mop. Valt nog niet mee om die te verzinnen. Nou, daar hebben ze in Vught geen enkele moeite mee. Petje af.

Wacht even. Kan wel mooi zitten typen, het ís helemaal geen 1 april. U voelde deze zin natuurlijk allang aankomen. Kon niet missen. Dus? Dus zijn ze in Vught van de pot gerukt. Zoiets, eigenlijk.

In Vught woont de familie Beks met twee kinderen. Loïs (7) en Tijmen (10). En? Doen de Beks iets geks? Kun je wel zeggen. De familie houdt kippen. Boeren, dus? Nee, dat ligt even anders.

Vader en moeder (opsluiten, sleutel weggooien) willen hun jonge kinderen laten zien, waar de kipfilet vandaan komt. Zou zeggen, loop naar de dichtstbijzijnde poelier, geef je ogen goed de kost, ga naar huis en vreet die kipfilet op.

Vader en moeder Beks piekeren daar niet over. Ze kochten een broedmachine, lieten twee eieren uitkomen en adopteerden twee schattige kuikentjes. Aaibaar en het voelde als twee ideale huisdieren. Aldus, de vader.

Vooral dochter Loïs is er gek op. Zo leuk, zo enig. Jammer dan. Na negen weken gaat de bijl erin en gaan de schattige kuikentjes zwemmen in de bak en braad van Becel.

Vader en moeder doen mee aan het project 'De-doe-het-zelf-kip; van ei tot kipfilet in negen weken'. Dus, tóch een grap. Nee, pure ernst. Project bestaat.

De kinderen moeten weten, waar hun kipfilet vandaan komt. Daar hoort zelf slachten bij. Diepe zucht!

Vader geneert zich nergens voor. Zeker zo`n gezin, dat theezakjes vier keer gebruikt om vervolgens de uitgedroogde theeblaadjes te benutten als compost, terwijl ze van het theezakje zelf een tweedehands maandverbandje vouwen. Zo soft, vermoed ik.

Vader zegt, dat het neerknuppelen van de kippen niet mee zal vallen. Ook het afsnijden van de kop zal heftig zijn. Hij is dan ook benieuwd (je gelooft het niet), hoe de kinderen reageren op het bloedige tafereel en hoe ze later naar hun vader kijken. Hopelijk, verzucht hij, niet als de man, die kippen vermoord.

Hoe gek kun je zijn? Houd mijn hart vast als de kinderen vragen, waar de ossenstaartsoep of de Spaanse lekkernij criadillas, stierenkloten, vandaan komen. En wat te denken van kalfslever of spareribs?

Het zal toch niet zo zijn, dat pa en ma Beks een koe of varken in huis haalt om deze vervolgens, naar goede familietraditie, tot mootjes te hakken in de badkuip?

Stuur de kinderbescherming er op af. Niet normaal. Kan toch al niet goed tegen die alternatieve wereldvreemde types.

Noem ze altijd de worteltaartgeneratie. Kom je op een verjaardag, verheug je je op een stuk slagroomtaart met bakkersroom, zit je te kauwen op een stuk peen. Die je dan weer niet weg kan spoelen door de smerige brandnetelthee. Uit eigen tuin, dat dan weer wel.

Nee, de ouders Beks mogen wat mij betreft meteen verschijnen voor Jeugdzorg. Vermoedelijk zijn die hulpverleners al onderweg. Of, zoals heel toepasselijk.

Zijn die er als de kippen bij!

Meer berichten