Logo hetkrantje-online.nl
Door: Ronald Lamping.
Door: Ronald Lamping.
COLUMN

AFVALPROTOCOL

  •   keer gelezen   Column

Ben geen advocaat van de duivel. Geen pleitbezorger van Avalex. Heb geen aandelen in het bedrijf. Er werken geen familieleden van me. Mijn enige verband bestaat uit het klaarzetten en terughalen van bakken.

Er valt wel iets aan te merken op de ophaalfrequentie en vooral het sluiten van de plek, waar we restanten huis, tuin –en keukenpulp naar toe konden rijden. Gesloten, zonder aangereikt alternatief. Avalex moet ons snel een acceptabel te bereiken milieustraat 2.0 toewijzen.

Maar toch! Er is ook nog die andere kant van het vuilnisprotocol. Dat sneeuwt onder. Ga het wel even benoemen. Het feit, dat er legio asocialen zijn, die driftig 'meewerken' aan het veroorzaken van de stinkende puinhoop.

Ze deponeren hun rotzooi en tonen ons hun onfatsoen. Er zijn lieden, die dat iedere dag fotograferen. Zal je hobby zijn. Altijd wijst de camera naar het gemankeerde ophaalrooster. Zal best, maar belicht eens met je camera de andere kant. Hoe ontstaat deze zwijnenstal?

Ken het argument. Dat zakken niet meer passen in de containers. Dus, tóch de schuld van de afvalverwerker. Deels. Er zijn genoeg onaangepaste types, die hun troep op verkeerde tijden en plaatsen deponeren. Objecten in containers proppen, die er niet in horen en daarmee de doorgang blokkeren.

Soms liggen er hele inboedels weg te rotten. Worden zakken 'zomaar' neergesmeten of op verkeerde tijden (te vroeg) buiten geplaatst. Magneten voor meeuwen, ratten en ander ongedierte. Laat die asocialen koud. Als ze maar van die troep af zijn. Ikke, ikke; dat primitieve gedrag.

Onbeschaafde viespeuken, die ook frituurvet, maandverband en tampons in de plee gooien of zelfs vuilniszakken van het balkon of galerij naar beneden lazeren. Niet? Geloof me, heb het met eigen ogen gezien. Eenduidig wijzen naar de ophaaldienst verdoezelt de complete werkelijkheid.

Neem het Damplein. Woont gezinslid van me. Als ik op de koffie kom zit ik in een soort skybox en kijk riant uit over het binnenplein bij die boom. Op elke hoek staat een prullenbak. U hebt geen idee hoeveel rotzooi gewoon op de grond gelazerd wordt of zelfs ín het groen bij die boom. Door onopgevoede jeugd, maar evengoed door volwassenen met een ernstige weeffout.

Avalex kent zijn gebreken. Moeten ze iets aan doen. Maar vlak de burger niet uit. Nog steeds kun je in de hondenstront trappen. Hoor u zeggen, dat ze beter moeten controleren. Pure waanzin!!! Die asociale hondenbezitters (er zijn ook goeden) moeten hun plicht doen, klaar! Ook zonder controle.

Veel ingezonden brieven en nog veel meer foto`s van vuilnis in alle maten en soorten. Soms waar, soms gezocht, maar vooral eenzijdig belicht. Wanneer iedereen zich aan de regels houdt en niet op z`n Tokkies met afval zou omgaan, dan was er al veel gewonnen.

Voor sommigen is de ketterjacht op Avalex een 24/7 hobby geworden. Kritisch bekijken mag en moet. Maar vlak nooit de burger uit. Die blijkt niet zelden onaangepast, lomp en ordinair. Richt dáár de pijlen eens op. Waarom?

Omdat er dan geen vuiltje meer aan de lucht is.

Meer berichten