Logo hetkrantje-online.nl
Door: Ronald Lamping.
Door: Ronald Lamping.
COLUMN

HUFTERS

  •   keer gelezen   Column

Is het u ontgaan? Afgeleid? Toiletstop? Vraagtekens. Ik keek. Ontspannen, geamuseerd. Avondvulling. Maar, ineens. Zag ik het goed? Zeker weten. Herinner me precies wat in me opkwam. Binnen de seconde dacht ik: "Hufter!"

Gaat dit stukje over voetbal? Absolúút niet. Slechts als aanleiding. Blijf lezen. Dynamo Kiev, tegenstander van Ajax scoorde tegen. Kan gebeuren. Wat doe je als je scoort? Dan juich je. Ben je blij. Dat deden die spelers ook. Goal! Stand was weer gelijk.

Camera volgde de schutter. Toen zag ik het. Ging heel snel. Even niet opletten, een handvol borrelnootjes pakken en je had het gemist. Vier seconde was de goaltjesdief in beeld. Hij blij, medespelers blij. Camera zoemde razendsnel in. En pats, het moment was alweer voorbij.

Hufter, dacht ik. Smerige gestoorde hufter! U miste dat moment? Zal het u uitleggen. Goaltjesdief is in beeld. Opgewonden door zijn treffer. Dan, pats, krijgt hij een volle plens met bier in zijn gezicht gesmeten. Reactie van een zwakbegaafde idioot, die de tegengoal niet kon verkroppen.

Zoiets zet me onmiddellijk aan het denken. Wat passeert er precies in je brein of wat daar bij idioten voor door moet gaan? Waar vindt bij die primitieven de kortsluiting plaats? Voorin of achterin hun rationele vuilnisbelt? Geen idee. Weet wel, dat je goed geschift bent als je je op geen enkele wijze kunt beheersen. Móet je wel een toeschouwer zijn met TBS. Die avond op proefverlof.

Weet u, dat ik het écht niet kan bevatten. Teleurstelling hoort bij sport. Mag. Een minder beschaafde krachtterm, kán. Dat heet emotie. Element van onze menselijke geest. Ik haak echter volledig af als iemand een plens bier over de schutter smijt. Zo bekrompen, zo verknipt. Zo over de grens van het betamelijke. In wezen ben ik bang voor zulke agressieve debielen. Behoorlijk bang.

Je treft ze in het verkeer of gewoon op straat. Het loopt vrij rond. Eng, eigenlijk. Overdrijf ik? Het ging slechts om wat bier. Wacht even! Het gaat me helemaal niet om dat bier. Ik voel angst door de ongecontroleerde razernij van dit soort nageboortes. Die kunnen u, uw kinderen of mij treffen. Dagelijks, hoef je niets voor te doen. Voor hen is lukraak slaan, tegen hoofden schoppen en tomeloze razernij, all inclusive.

Wanneer u of een van uw dierbaren zo`n mislukkeling tegen het lijf loopt, bestaat tegenwoordig de kans, dat u "zomaar" tegen de grond gewerkt wordt met alle gevolgen van dien. Overdrijf ik? Kijk dan naar "Opsporing Verzocht". De wekelijkse processie van onaangepaste griezels.

In het PSV stadion juichte een maand geleden een Feijenoord fan met een beperking voor de overwinning van de Rotterdammers. Een volslagen idioot zag het en sprintte 21 (!) rijen omhoog om de stakker een dreun te verkopen. Leuk jochie, met Downsyndroom, begreep er niets van.

Nou, ik ook niet. De agressiviteit en bruutheid om niets, maakt angstig. Want het geeft aan, wat voor engerds er om ons heen leven. Of dit slag proleten ook een merknaam heeft? Jazeker!

Hufters!

Meer berichten