Logo hetkrantje-online.nl
Door: Ronald Lamping
Door: Ronald Lamping
COLUMN

ONTGROENING

  •   keer gelezen   Column

Na studenten zijn nu soldaten in opspraak. Hun ontgroeningsrituelen worden aan de kaak gesteld. Zal meteen met de deur in huis vallen. Walg ervan. Tien liter kots en in de nastoot nog ruim een litertje of twee.

Ken het adagium. In je studententijd en mede door de ontgroening maak je vrienden voor het leven. Zal best. Heb niet veel vrienden. Veel kennissen, weinig vrienden. Kom niet verder dan een stuk of tien. En nee, die kreeg ik niet door ze ooit op hun kop te pissen.

Je moet een eng karakter hebben om er aan mee te doen. In wezen stakkers met gebrek aan van alles. Anders heb je die waanzin niet nodig. Machtsspel voor en door gemankeerden. Gefrustreerde mafketels, die vanuit eigen schrijnend tekort, macht willen uitoefenen op groentjes, die ook niet weten, wat ze ermee aan moeten.

Kan me vergissen, maar ik zie niet in hoe ik kameraadschap en vrienden voor het leven maak door met mijn schoenen op het hoofd te staan van een kansloze nieuwkomer. Ik zou zo`n gozer meteen boven op z`n smoel slaan. Dan maar geen boezemvrienden.

Nu zijn militairen in opspraak. U weet wel, de mannen en vrouwen, die ons moeten verdedigen in tijden van naderend onheil. Je mag ze natuurlijk niet over één kam scheren. De uitgelekte geluiden blijven macaber en bizar.

Rekruten waren niet verkracht. Wel was er een filmpje verschenen, waar de rechtbank raad mee wist. Geloof me of niet, dit incident staat bekend als 'het vinger in de kont'- incident. Wat dat was? Twee soldaten moesten op de hei hun broek naar beneden doen, terwijl gestoorden met latex handschoenen een vinger naar binnen brachten.

Is dat al psychisch totaal krankzinnig, de verklaring is zelfs 'Pieter Baan'-achtig. Zo horen we op het filmpje een korporaal plechtig blaffen: "In het kader van de groepsbinding, doorzettingsvermogen, mannelijkheid en vormingsdoelen moeten soldaten dit ondergaan!" Vinger in kont. Hoe vaak heeft de verloskundige je dan op de stenen vloer laten vallen?

Zo`n minkukkel moet ons verdedigen. Weinig fantasie voor nodig om te stellen, wie verdedigt óns tegen deze gefrustreerde dwazen? Er is meer. "Het drie mannen tillen". Wat dat precies was? Lees en huiver.

Onschuldige rekruut werd door een aantal idioten tegen de grond gedrukt, terwijl drie kameraden een voor een hun blote bil op de gezicht van de stakker heen en weer bewoog. Zo kweek je dus groepsbinding. De rechter kwalificeerde het letterlijk als aanranding!

Weet u, wat zo bizar is? Dat ontgroening een band moet kweken, maar dat het ritueel bol staat van incidenten, waarschuwingen, schorsingen en vergaderingen hoe het volgend jaar veiliger en minder kleinerend moet. Linksom of rechtsom, het blijkt geen eeuwige liefde, maar een misplaatst en verachtelijk machtsspel.

Eén van de meisjes raakt onbewust de kern van de zaak. Zij zit er niet totaal niet mee. Ze laat weten: "Je moet er gewoon even doorheen"! Klopt, vraag maar aan die rekruten.

Er doorheen! Waar doorheen, dan?

Door de bilnaad van die gefrustreerde maniakken!

Meer berichten