Logo hetkrantje-online.nl
Door: Ronald Lamping
Door: Ronald Lamping
COLUMN

SLACHTOFFERS

  •   keer gelezen   Column

Meisje wilde niet in beeld. In het 8 uur journaal zagen we haar silhouet. Haar boodschap bleek duidelijker dan de scherpte van haar gedaante. Ze wist: "Als ik drugs gebruik, ga ik gewoon auto rijden. De pakkans is zo klein!"

Typerend voor substantieel deel van onze jeugd. Hun verantwoordelijkheidsgevoel is matig ontwikkeld. Hoor het sommige zwevende volwassenen alweer piepen: "Ze zijn nog jong! Hoe was jezelf vroeger?" Heb ik wel een antwoord op: "In ieder geval, niet zó!"

Weggebruikers mogen binnenkort niet meer op fiets of scooter hun mobiel gebruiken. Excellente maatregel! Ik leg uit waarom. Snerend praat men over de pakkans. Geen hoofdzaak. Natuurlijk tracht je te handhaven. De essentie ligt voor mij elders. Serieus, elders!

Ik bekijk het van de andere kant. De kant van degene, die hen onverhoeds aanrijdt. Die hen het ziekenhuis in rijdt of die ongewild betrokken raakt bij hun dood. Die zijde wordt vaak onderbelicht. Het zal je maar gebeuren. Dat je een kerngezonde puber het graf in rijdt. Enkel en alleen, omdat hij of zij zo nodig moest appen: 'Kom er aan. Minuutje'.

Dé angst van elke zich verantwoordelijk voelende chauffeur. Betrokken raken bij een ongeluk met fatale afloop. Wanneer je met de auto door rood rijdt of met 100 km per uur door een woonwijk racet, vraag je om rampzalige gevolgen en een evenredige loodzware boetedoening.

Nu het huidige dynamische verkeersbeeld. Dat beeld laat duizenden (veelal) kinderen zien, die append met gebogen hoofd op hun voertuig zitten. Geen oog voor wat er rondom hen gebeurd. Beeld op hun mobiel zuigt alle aandacht weg.

Je zal zo`n kind aanrijden. Díe kant belicht ik. Nee, ik denk echt niet over die overleden puber van 'eigen schuld, dikke bult'. Tuurlijk niet. Blijft intriest en dramatisch. Gun het niemand, ook niet de appende tiener. Maar, dán die onschuldige chauffeur van de auto. Ja, specifiek, die!

Zo iemand wordt totaal onschuldig 'de man of vrouw, die iemand heeft dood gereden'. Dat stempel kleeft aan je. Die afschuwelijke gebeurtenis vreet zich een weg door je lijf om zich tenslotte te nestelen in je ontredderde brein. Met de levenslange restvragen: "Had ik niet, moest ik niet en wat als….?"

De aangereden en zwaar gewonde of overleden mobiele telefoonwatcher krijgt alle aandacht. Begrijpelijk. Maar, er is nóg een slachtoffer. De bestuurder, die misschien gewoon op weg was naar werk. Die wellicht onschuldig op bezoek ging bij oma en opa. Wie zal het zeggen? Die bestuurder is van de ene op de andere seconde de persoon, die direct betrokken was bij de dood van een totaal onbekende.

Dáárom moet dit idiote verslaafde gegluur naar dat mobieltje afgelopen zijn. Pakkans of niet. Politie moet een handvat hebben om keihard in te grijpen. Wat mij betreft met hele hoge boetes. Want, wie zo`n doorgaans peperdure mobiel kan betalen is ook in staat de boete te voldoen.

Wil echt geen appende tiener dood hebben.

En de onschuldige chauffeurs?

Die 'sterven' helaas wél vaak van opgekropt zelfverwijt!

Meer berichten