Logo hetkrantje-online.nl
Door Ronald Lamping.
Door Ronald Lamping.
COLUMN

LABIELE GEESTEN

  •   keer gelezen   Column

Lees ik dat goed? `t Staat er echt. Eén op de drie Nederlanders heeft of krijgt te maken met geestelijke gezondheidszorg. Kan van alles zijn. Vast staat, dat ergens in bovenkamers kortsluiting ontstaat.

Door te beperkte kennis, spot ik niet. Maak wel deel uit van deze maatschappij, dus cijfer ik mezelf toch niet weg. Daarbij vind ik overal wat van. Brede belangstelling, belezen en ziekelijk bijdehand.

Soms ergernis. Neem het weer. Prima zomer en puik najaar. Tevreden. Blijkt van niet. Er schijnen mensen van in de war te raken. Zucht. Die leggen hun gemoed langs de meetlat van de seizoenen. Hun baken om te functioneren.

Van mooi weer raken ze in de war. Volledig van de leg. Onrust, omdat bij herfst regen en gure wind horen. Zeker geen hete dagen. Raakt hun biologische schema in de war.

Die trekken dus zomers hun skipak aan en `s winters liggen ze in bikini op balkon. Sommigen strooien half augustus zout en kanen om de dag snert. Met roggebrood.

Nogmaals, geen hoon. Maar, verman jezelf. Labiel worden van een wat uit de hand gelopen zomer. Hoever ben je dan niet geestelijk verdwaald? Zijn er geen dwingender zaken om je druk over te maken?

Eikels vallen echt wel uit de bomen. Als ze er al niet wachtend onder staan.

Ook dat geëmmer over zomer- en wintertijd. Kan me geen ruk schelen. Ook niet toen ik werkte. Hele natie uit het lood. Uurtje voor- of achteruit.

Nou én? Of je plots in totale chaos leeft en `s ochtends aan het ontbijt een halve gegrilde kip naar binnen werkt en tijdens het avondeten vraagt om een beschuitje kaas. Bizarre aanstellerij.

Zo overdreven allemaal. Wat maken nou per saldo die zestig minuten uit? Philips speelde handig in op die geestelijk noodklok. Philips vond een lamp uit die langzaam aan ging. De wake-up light, zodat ook de dolenden weer het licht zagen.

Philips, letterlijk: "Geïnspireerd door de zonsopgang maakt de lamp gebruik van de unieke combinatie licht en geluid om u op natuurlijke wijze te doen ontwaken!" Er zijn stumpers, die dit kochten en dus meteen tegen de lamp liepen. Ik word veel goedkoper wakker. Door een overvolle blaas.

Natuurlijk kun je best ergens last van hebben. Maar, kom op, verzet je er tegen. Raak niet langer geestelijk gammel, omdat er in augustus pepernoten in de schappen liggen. Wat maakt jou dat uit. Koop ze, vreet ze op of laat ze links liggen.

Wat kan jou het schelen of de kerstmarkt binnenkort open gaat. Als het je niet interesseert, blijf je weg. Daar hoef je niet van wakker te liggen, psychisch te ontsporen of lid te worden van de valium fanclub.

Geestelijk kan iedereen in de war raken. Ik ook. Maar dan moet er wél iets aan de hand zijn. Sommigen blèren over een burn-out als de barbecue te snel dooft. Die leven, zalig gedoopt in moderne smart, naar hun motto.

Al is mijn depressie nog zo snel, antidepressiva achterhaalt hem wel!

Meer berichten