Logo hetkrantje-online.nl
Door: Ronald Lamping.
Door: Ronald Lamping.
COLUMN

KINDERACHTIG

  •   keer gelezen   Column

Wat feiten. Fred van Hoorn van espressobar Coffee Works bij de Parkweg schildert op een van zijn buitentafels de regenboogkleuren. Die staan voor het gegeven, dat "iedereen zichzelf mag en kan zijn". Initiatief samen met gemeente. Prima.

Nu blijkt, dat er een kleur te veel op staat. Fred weet: "Foutje op internet!" Gaat hersteld worden. Nu staan de kleuren voor 'vrede', wat mij betreft eigenlijk nog beter. Maar, dan blijkt het hier een dorp. Volwassenen die zich gedragen als kleuters. Vertegenwoordigen ons ook nog. Bah!

Raadslid Rozenberg roert zich. Zelfs hoofdschuddend. Mág. Is hij raadslid voor met een observerende en kritische taak. Dan mag je vragen stellen en bedenkingen uiten. Alleen, zorg dat je enig niveau behoudt. Verval niet in pietluttigheden en breikrans gekeuvel. Rozenberg vindt Fred niet de hoofdschuldige. Hij wijst met gestrekte arm naar wethouder Stemerdink. Kan, maar dan zijn toontje. Hij had kunnen zeggen: "Slordig van de wethouder. Beetje dom". Klaar. Duidelijk en over tot de orde van de dag, want waar gaat het allemaal om. Juist, mondiaal gezien, om totáál niets.

Rozenberg blaast echter hoog van de toren. Letterlijk: "Ben je wethouder met LHBTQI (Lesbisch, homo enz.) in je portefeuille, waarmee je staat voor een gemeente waarin iedereen zichzelf kan zijn, ongeacht zijn of haar seksuele geaardheid en dan krijg je het niet voor elkaar om zes kleuren te laten schilderen!" Krijg je het niet voor elkaar, die ondertoon.

Die toon is dus infantiel. Onstuitbare scoringsdrang naar kiezers. Uithalen om niks. Kleurtje te veel, vergissing, kan gebeuren. Nee, voor dit raadslid lijkt het nog net geen reden voor een motie van wantrouwen. Belachelijk.

Hij pruttelt verder. Iedere politicus weet per definitie wat scoort. Praat over verspilling van belastinggeld en menige kiezer struikelt kwijlend achter je aan. Dus noemt Rozenberg even het bedrag van dit project. Kleine 900 euro belastinggeld. Inclusief drankjes en feestelijke ballonnen bij de onthulling.

Nou en, denk ik dan. Uitgangspunt van dit project is uitstekend. Gelijkheid voor iedereen. Dat zou juist raadslid Rozenberg moeten bekoren. In een tijd van gebrek aan tolerantie, onbegrip voor de medemens en doorgeslagen agressiviteit, is een goedbedoeld initiatief veel waard. Om dan te pruilen over €888,50 is zo benepen. Hadden ze Fred van Hoorn moet afschepen met een boekenbon en een zak zoute drop? En voor de gasten een blikje Fanta?

Of ik het opneem voor wethouder Stemerdink? Ken haar niet, nog nooit gesproken. Ik erger me extreem aan goedkope scoringsdrang. Ongeacht welke partij. Daarbij, wat is er tegen de vredesvlag? Die dekt nog véél beter het uitgangspunt om sociaal en warm met elkaar om te gaan. Dus?

Een vergissing. Kan. Waar gewerkt wordt, vallen spaanders. Of is raadslid Rozenberg zelf perfect? Dacht `t niet. Deze kritiek is zo pietluttig. Fred van Hoorn en de gemeente opteerden voor een uitstekend (burger)initiatief. Te prijzen. Om dat initiatief te misbruiken om jezelf als kritisch te profileren is zielig en goedkoop.

Want, wat is het uiteindelijke resultaat?

Dat raadslid Rozenberg er zelf gekleurd op staat.

Meer berichten