Logo hetkrantje-online.nl
Door: Ronald Lamping.
Door: Ronald Lamping.
COLUMN

EFTELING

  •   keer gelezen   Column

Weet u wat het is? Een epidemie. De moderne pest. Heel besmettelijk en mogelijk fataal. Niet fysiek, wel geestdodend. Vaccineren? Dat is al massaal gebeurd. Kom ik op terug.

Efteling vervangt poppen. Hun goed recht. Na 35 jaar is het bij generaties bekende 'Carnaval Festival' wellicht aan vervanging toe. Alles slijt, dus aanpakken die hap. Slijtage? Mankementen? Verval? Mooi niet!

De poppen blijken een racistische erfenis uit het verleden. Grote rode neus, dikke lippen. Zo ziet onze donker getinte medemens er niet uit. Klopt. Er wordt dus tegen geageerd. Vreemd, denk ik dan. Carnaval Festival vertoont ook karikaturen van Hollandse boeren. Nog nooit een boer of boerin gezien met een grote rode neus. Hoogstens bij verkoudheid of borrel na een etmaal aardappelrapen bij min 15.

Want, bekijken we die attractie onder de loep, dan stikt het van 'foute aannames en hypotheses'. Ik zie nog niet zo snel een boer in die kleding en met zo`n neus de varkensstal in kuieren. Vermoed, dat die varkens van schrik zoveel vet inleveren, dat ze bij de slager massaal hun laatste rustplaats vinden als magere speklapjes.

Hoor er niemand over. Zie in de Efteling bij deze attractie ook kikkers met belachelijk grote ogen op steeltjes. Niks gehoord van Marianne Thieme. Dat zegt eigenlijk genoeg, want die hyperventileert al wanneer ze bij scrabbel 'sla' legt en daarin alweer 'sla-gerij' ziet.

Weet u, het gaat helemaal niet specifiek over die Efteling. Heeft het niets mee te maken. Slechts symptoom van een ergerlijke epidemie. Uit de koker van verveelde ageer hobbyisten. Die speuren naar alle mogelijke knelpunten en dilemma`s. Wij noemen dat thuis zeiksnorren.

Epidemische volksziekte. Daar is een bepaalde groep mee gevaccineerd. Rechtvaardigheid stroomt als een wilde stroom door hun aderen. Niets mis mee. Tótdat je beeld vertroebeld wordt door blinde ongefundeerde hang naar trammelant.

Misstanden stel je aan de kaak. Ook als het al tientallen jaren suddert. Dat is geen argument om wantoestanden te negeren. Wat nu echter passeert is een heksenjacht door gefrustreerden. Hun stokpaardje luidt 'wij zijn lekker stout'.

Ze brengen iets traditioneels onder de aandacht, hakken er op in en genereren steun om de normaalste gang van zaken te frustreren. Miljoenen passeerden het Carnaval Festival in de Efteling. Niemand raakte gekwetst. Het inquisitietribunaal neemt daar geen genoegen mee. Weg met die poppen.

Mijn sociale inborst laat toch ruimte over voor die folklore fanatici. Ga ze helpen met een tip. Op naar Madurodam. Het is toch werkelijk te gek om daar lilliputters voor gek te zetten. Mensen met een groeistoornis. Met kleine armen en benen. Met die handicap bouwden ze in Madurodam een heel attractiepark vol.

Moet je niet pikken. Zo ga je niet met medemensen om. Madurodam moet dicht. Zijn ze nou helemaal belazerd in Den Haag. Er zijn zelfs kleine donkere poppen. Dubbele handicap. Kan dus echt niet meer. Mensen op schaal 1:25 uitbeelden. Schande!!!!!! En wat doen we ondertussen met die Efteling? Niets!

Daar heb je de poppen al aan het dansen!

Meer berichten