Logo hetkrantje-online.nl
Door: Ronald Lamping.
Door: Ronald Lamping.

KLIMAATKOTERS

  •   keer gelezen   Column

Duizenden jongeren protesteren. Bang voor naderende neo KKK. Klimaat Kommer en Kwel. Media stort zich op de groep. Bij mij grote twijfels, al krijg ik dan de meute over me heen. Heersende sfeer? Fijn, dat onze jeugd zich het onheil aantrekt. Betrokken, bewust en begeesterd. Geen patatgeneratie, maar jeugd met onderbouwde mening en oersterke ruggengraat.

Mij bekruipt een ander gevoel. Ongetwijfeld zijn er gedreven jongens en meisjes. Het gros lijkt me meelopers, pretsympathisanten. Lekker dagje weg. Schoolreisje onder het valse predicaat van overtuigd engagement. Zwaan-kleef-aan-effect. Dat beeld stoort me buitengewoon. Vrolijk hossende en dansende kinderen. Ludieke teksten en geinige liedjes. Veel gegrinnik en als de camera in het zicht komt, doen we nog lekker extra gek.
Ik zie geen angstige jeugd, die hun toekomst letterlijk in CO2 ziet vervliegen. Zie geen tranen van onmacht over zoveel misstanden. Hoor geen wanhopig uitgeschreeuwde kreten van ontzetting. Ik beluister meerdere malen wel dezelfde deun, als de reporter vraagt over het waarom: "Nou, voor het klimaat, hè!" en het nietszeggende holle: "Voor de toekomst!"

Kreten uit onwetendheid. Zelfs geleerden en meteorologen zijn het mondiaal oneens over de mate, waarin het klimaat wordt vernietigd. We worden overvoerd met tegenstrijdige waarschuwingen en peperdure klimaateisen. IJskap smelt. De reële gevolgen blijven, zelfs voor wetenschappers, volslagen onduidelijk.

En dan horen we de jeugd met veel bombarie en klaroengeschal verkondigen, dat het einde der tijden voor de deur staat. Ik beweer dat het gros daar helemaal niets (!) van weet. Niets! Aangeprate angstriedel vol halve waarheden en naïef nabootsgezwets.

Laat zo`n protestkoter eens haarfijn uitleggen, wat CO2-gevaar eigenlijk is. Wedden, dat die struikelt over een hakkelend: "Nou, gewoon. Dat is slecht voor het milieu en zo". Waarna die nog even de uitgebreide kennis van deze materie spuit: "En ook voor de ijsberen, natuurlijk".

Mag ze niet over een kam scheren. Maar de werkelijkheid rond die massaal opgetrommelde meute ligt toch anders dan dat het zich voordoet. Een geinige dag, effe met z`n allen weg en nog gelachen, ook. Soort Haagse mopjes.

Daarbij meld ik u, dat ze echt niet zo spontaan kwamen opdraven. Daar zit een geoliede organisatie achter. Zoals 'Youth for Climate'. Onderzoek bewees, dat de voorzitter van de Europese Commissie, Jean Claude Juncker beloofde geld te doneren voor 'een nieuw jeugdklimaatinitiatief'.

Dit protest blijkt dus helemaal niet spontaan te zijn ontstaan in een klaslokaal. Hier zit een propagandamachine achter met heuse spindoctors uit Brussel. Veel scholieren laten zich voor het klimaatkarretje spannen en gaan vervolgens rustig weer met het vliegtuig naar Benidorm om te zuipen en te vreten.

Vanaf het Malieveld bellen ze lollig naar huis met hun mobieltje, waarin een behoorlijk klimaatbelastende batterij zit. Enkelen vonden de trein erg duur. Klimaathysterie, maar het mag niks kosten. Deze propagandaoorlog stinkt. Vroeger werd er voorgelezen uit een sprookjesboek. Behoorlijk eng was 'De Rattenvanger van Hamelen'. Die legende uit 1284 herhaalt zich. Wat ik precies bedoel?

Het meelokken van kinderen.

Argeloze kinderen

Meer berichten