Logo hetkrantje-online.nl
Door: Ronald Lamping
Door: Ronald Lamping
COLUMN

HALLO JONGENS

  •   keer gelezen   Column

Mijn moeder werd afgelopen week 100 jaar. Slijt gezond haar laatste levensfase in verzorgingshuis. Als ik binnenkom kijkt ze naar snooker. Mijn vader werd 86 jaar. Gemiddeld zal ik statistisch 93 worden.

Weet, dat dit onzin is. Geen wetenschappelijke onderbouwing. Slechts hoop. Feliciteerde haar, samen met Dean. Die ging schoorvoetend op de eeuweling af, terwijl hij ingestudeerd mompelde: "Hoi oma, gefeliciteerd". En, weg was ie.

Hoi oma! Leuk, spontaan. Vrijdag liepen mijn vrouw en ik buiten. Tenminste, ik liep. Majesteit wéér in haar Gouden Koets. Ik als lakei erachter. Hijgend met nauwelijks 1 pk. Een auto remde naast haar rolstoel. Raam ging open en luid klonk het over straat: "Hallo jongens!" Dean, dus.

Amusant zo`n impulsieve begroeting. Hallo jongens, tegen zijn oma en opa. Lachen we om. Hoe anders was dat vroeger. U voor en U na. Had fantastische grootouders maar hoorde mezelf bij binnenkomst toch niet roepen: "Hallo, jongens!" Alles was formeler. Vriendelijk, maar wel langs de meetlat van etiketten.

Zelfs tegen de melkboer van de Sierkan zeiden we meneer, terwijl we wisten dat hij Arie heette. Onze huisarts was een autoriteit. Het Hoofd der School een onbereikbare grootheid. In mijn geval meneer Hoste op de Houtrustschool aan het Nachtegaalplein in de door kouwe kak ondergedompelde Haagse Vogelwijk. Je rilde voor die man.

Huidige jonge generatie staat daar toch even anders in. Vrijer. Mij best. Dean roept me zelfs soms op een joviale manier. Dan klinkt het: "Ronald, kijk eens!" Ondenkbaar, dat ik tegen mijn opa Frits had geroepen: "Alles kits, Frits?"

Maakt mij niets uit. Dean kent zijn manieren en voelt zich op een of andere wijze dus op zijn gemak.

Helaas slaat deze vorm van omgang nu door. Onderwijzers laten zich tutoyeren. Onderbouw, oké. Bovenbouw kan ook, als ouders die vrijheid aankunnen. Daar gaat het vaak fout. Men kent de grens niet meer en veroorlooft zich vrijheden, die eigenlijk druipen van onfatsoen. Ouders krijgen bij tegenwind een grote bek. Directeur? Dito!

Huisartsen zijn niet langer de geletterden die doorstudeerden. Truus komt nu, met Googlewijsheid op een kladje, verhaal halen. Ook blijkt dat zelfs doktersassistenten niet meer veilig zijn voor de autodidactische netwerkartsen. Die krijgen een grote smoel omdat Mien eigenlijk al precies weet waar haar zweetpoten vandaan komen.

Politie wordt al jaren uitgescholden. Autoriteit blijkt nostalgische prietpraat. Burgemeesters worden bedreigd door idioten, die zwakzinnig door het lint gaan. Op sportvelden is het iedere week bal. Zelfs bij de onderbond meppen ze elkaar boven op de bek. In het verkeer schieten ze al op je auto, wanneer je naar de zin van die randdebielen te langzaam rijdt. Geruststellend past minister Dekker op onze veiligheid. (…)

Onze kinderen en kleinkinderen leven gelukkig niet meer vastgesnoerd in het korset van opgedrongen en knellende vormen en normen van fatsoen. Spontaner en onbevangen. Het is aan de ouders om daar dwingend grenzen aan te geven. Dan is het geen punt als Dean ons gezellig en enthousiast begroet. Hoe ook alweer? Autoraam open.

Hallo, jongens!

Meer berichten