Logo hetkrantje-online.nl
Door: Ronald Lamping.
Door: Ronald Lamping.

GÁÁT NIET, KÁN NIET!

  •   keer gelezen   Column

Wij lijden thuis aan acute verkeersuitputting. Over Damcentrum en Mall. Daarbij die vervloekte extra brug. Moe van. Ben gerechtigd mening te geven. Ervaringsdeskundige. Of ik veel weet over verkeer? Geen ene moer, máár ik woon centraal in het probleemgebied. Meer dan 40 jaar, dus kundig genoeg om te zien en lijdzaam te ondervinden wat er dagelijks gebeurt.

Bizar, zie de laatste tijd meer verkeerstellers dan auto's. Zitten afgestompt met potloodje te turven. Zie draden over asfalt liggen en camera`s, die ook registreren. Er zijn ondertussen talrijke onderzoeken gedaan naar wel of geen extra oeververbinding. Batig saldo van al die dure observaties, analyses en doorberekeningen? Nog meer twijfel.

Het blijven vage aannames, hopen óp en "het zou wel eens kunnen dat…"conclusies. Levert niets op. Geen concrete garanties, geen stelligheid. Gezamenlijke problematiek van Damcentrumellende en straks blijft de Mall hangen in een ondoordringbare nevel van onwetendheid, besluiteloosheid en wederzijds wantrouwen.

Een wethouder, die over het toekomstige verkeer via de krant blèrt: "Wij laten ons niet door de gevolgen van de komst van de Mall overvallen!" Een èchte deskundige beweerde in datzelfde AD, dat "we eerst maar even moeten afwachten!" Twee contrasterende meningen, waar burgers niets aan hebben. Zeg u, niemand weet het. Het raaskalt, stoot kwart waarheden en vraagtekens uit.

Wij, burgers, zijn niet achterlijk. Ik woon er dus. Zie alledaags wat er letterlijk passeert en wat de gevolgen zijn als (bijvoorbeeld) de brug open staat. Nu al een onoplosbare opstopping van stinkende auto`s, moeilijk manoeuvrerende fietsers met of zonder kroost en overstekende basisscholieren tussen alle auto`s door. Het is een puinhoop.

Zal u iets zeggen. Het gaat nooit veranderen en het wordt alleen maar erger, veel erger. Ik voorspel u een infarct aan verkeer. Een totaal uit de hand gelopen en ruim onderschatte verkeerschaos. Het gaat nooit opgelost worden en ik ga u precies zeggen waarom niet.

Damcentrum en Mall leven in symbiose. Waarom? Omdat sluiscomplex en omgeving centrum uitvalsroute zijn als de tunnel overvol is. Nu al regelmatig en vele malen erger als die Mall opent. Daarbij het volgende. Verbouwde Nieuwstraat wordt momenteel echt nieuw, maar geen centimeter breder. Sluisbruggen, Damlaan en aangrenzende straten kunnen ook niet breder of verlegd worden, want overal (nieuwbouw)huizen. Tunnel blijft tunnel en Noordsingel blijft Noordsingel. Heuvelweg ligt ook vast, dus is de conclusie duidelijk. Er kán simpelweg niets veranderen. Geef dit dan toe.

Verkeersbordjes extra links en rechts. Route aanwijzingen, slimme verkeerslichten, shuttlebusjes. Louter noodverbandjes, optisch burgerbedrog. Misschien ooit ondertunneling. Ooit! Status van toegangswegen kán echter niet veranderd worden. Conclusie als de Mall voluit opent, mega verkeer op onveranderde bomvolle straten. Ook via Damcentrum! College wil een klimaat-neutrale gemeente! Dikke doei!

Het vergadert, knutselt petitie in elkaar en onderzoekt. Zeg u publiekelijk, gáát niet, kán niet! Uit alle publicaties blijkt, dat men het niet weet. Als eersteklas voorbeeld, wel of geen extra oeververbinding? Men twijfelt zoals 12-jarige pubers vaak doen? Pardon, 12-jarigen?

Ja, als brug-klassers!

Meer berichten