Logo hetkrantje-online.nl
Door: Ronald Lamping.
Door: Ronald Lamping.
COLUMN

CLOWNESK

  •   keer gelezen   Column

Was een leuk weekje. Ons land, inclusief wateren, bestaat uit circa 42.508 km2. Niet overdreven veel. Wel voldoende om er van alles uit te halen, dat de kwalificatie 'bijzonder' mag dragen.

Waren traditioneel in Eindhoven bij Meeuwis. Al jaren lekker weekendje bij Van der Valk Eindhoven en tenslotte ook nog zo`n beetje de enig zanger van ons landje met een 'Verklaring Omtrent Gedrag'. Kun je moeilijk zeggen van de Roelvinkjes uit het genre dubieuze huishoudens.

Dan is er ook damesvoetbal. Nee, ik bezondig me niet aan kritiek en gesneer. Waarom niet? Omdat ik nog geen seconde heb gezien. Dan past een stilzwijgen. Het interesseert me totaal niet. Hoop het beste voor de dames, maar laat die beker aan me voorbij gaan.

Meeuwis en het damesvoetbalteam hebben wel een gemeenschappelijke boezemvriend. Hun evenementenpubliek. Daar is altijd iets vreemds aan. Ga niet de gearriveerde jongen uithangen, maar heb veel gezien en meegemaakt. Blijf me verbazen.

Zowel bij Guus als bij fans van de dames voltrekt zich iets curieus onder de hersenpan. Alsof die hersens de APK hebben doorstaan, terwijl de remblokken toch echt versleten waren. Door die versleten remmen gaat het publiek vervolgens heen. Dan zie je de raarste dingen. Clownesk!

Dat kleine meisjes opkijken tegen voetballende dames is te billijken. Brengt de leeftijd met zich mee. Die vergapen zich nog aan idolen. Heet in de medische wereld het goedaardige K3 syndroom. Kirrende blozende meisjes die om een handtekening vragen waar ze verder niets mee doen. Die plots in shirtjes lopen met op de achterzijde een naam als 'Miedema', waarbij je niet direct aan een gevaarlijke spits denkt, maar aan een struise boerendochter die `s ochtends de stinkende gierput uitmest.

Begrijp het grut wel. Bij Guus is het allemaal ouder, maar niet minder dol. Bij zowel de voetballende dames als de zanger valt me op hoe volwassen mensen zich plots te buiten gaan aan een vorm van ongerijmde, overdadige en onbegrensde uitzinnigheid. Tegen kolderiek aan.

Mijn aard laat dat gedrag niet toe. Plaatsvervangende schaamte. Kan me nooit laten gaan. Zit niet in me. Kijk heel raar naar carnaval en dat soort potsierlijke taferelen. Volwassen mannen met Indianentooi of oranje pruik en Germaanse helm op, dat trek ik niet.

Je omkleden als, pak `m beet, 50-jarige. Op vrijdag nog verkoper bij de Gamma ("de boortjes liggen daar") en op zaterdagmiddag de metamorfose tot nationale hofnar in naam van Oranje. Kijk verbijsterd naar een verwarmingsmonteur als cowboy met oranje geverfd haar en grote oranje zonnebril.

Bij de eerste tonen van Guus gaan de hersencellen uit de parkeerstand en 'doen volwassenen plots mal'. Blijkt het houterige drogistenechtpaar Lies en Joop de Korte uit Stadskanaal getransformeerd tot heupwiegende Braziliaanse sambadansers uit de krottenwijken van Sao Paulo.

Lekker doen. Uit je dak gaan. Voor Guus. Voor Lieke Martens. Want, die clowneske volwassenen hebben toch iets gemeen met Lieke. Ondanks de mallotige gevolgen. Want wie is er niet groot mee geworden?

Waarmee?

Calvé!

Meer berichten