Logo hetkrantje-online.nl
Door: Ronald Lamping.
Door: Ronald Lamping.
COLUMN

KOUSENBAND

  •   keer gelezen   Column

Komt het door de hitte? Kunnen we die zon nauwelijks nog verdragen? Weet het niet. Maar laten we eerlijk zijn. Met het stijgen van de temperatuur zit het leven vol curieus avontuur. Temperatuur en avontuur het enige, dat nog rijmt.

Zag u Willem in Engeland lopen in dat apenpakje? Was nog geen hittegolf. We leven in 2019. Worden digitaal overspoeld met comfort en een expansie aan mogelijkheden. We naderen Mars en weten zelfs iets over zwarte gaten. En dan loopt sprookjesprins Willem straal voor paal door het Brexit-district.

Moeten Willem en Max zich nou lenen voor dat bekakte carnaval aan de andere kant van de Noordzee? Soort Oeteldonk zonder Bossche Bol, wel kleffe fish and chips. Betekenisloze ceremonies, omdat adel bleef steken in potsierlijke tradities. Gebruiken die zelfs in sprookjesboeken koddig overkomen. Willem met kousenband om de bleke kuit.

Krijg dat beeld nooit meer uit mijn hoofd. Nooit!! Weet zeker, dat ik op de derde dinsdag aan die kousenband denk. Als Willem die voorgekauwde troonrede opdreunt, denk ik constant aan zijn kuitbeen. Draagt hij die kousenband ? Of wellicht Max? Dat geeft plots draagwijdte aan die nationale spreekbeurt.

Kousenband nestelt zich in mijn geheugen. Ben geen republikein al neig ik er soms naar. Niets tegen het koningshuis, maar ook niets mee. Achterhaalde folklore. Ze binden ons. Kan zoiets niet duiden. Wat bedoelt men dan? Binden? Binden doet maïzena, dus?

Die verkleedpartijen overzee. Moet je niet willen. Voor pias staan, omdat oma Elizabeth gek is op carnavaleske vermommingen. Willem reist slaafs af. Had beter kunnen sneren: "Luister omaatje, aan die apekool gaat deze jongen helemaal niet meedoen! Ga lekker bingoën, meid. I vote voor kousenband exit"

Daarna die kolderieke hoedenparade bij de Royal Ascot. Willem met hoge hoed, paraplu en jacket tussen de Britse paardenkak. Of ze in Huis Ten Bosch een verkleedkist vonden en wel eens wilden lachen. Is gelukt.

Blijft staan die kousenband. Onze vorst, die we dienen aan te spreken als "Majesteit", met een kousenband om de kuit. Majesteit, ik krijg het niet uit mijn strot. Kom op, zeg. We leven niet in de wereld van de gebroeders Grimm. Zo moet ik tegen die louche Oranje huisjesmelker Bernhard, prins zeggen. Mij best, prins parasiet.

Willem is voor mij nu onverbrekelijk verbonden aan dat kuitenelastiek. Hoe verkoopt hij zoiets thuis? Als ik thuis zou komen en aan mijn vrouw zou vertellen, dat ik geïnstalleerd ben "in de Britse Orde van de Kousenband", dan belt mijn vrouw geheid 1-1-2 voor een spoedopname. Betwijfel of een EEG van mijn hersens op die gronden gedekt is in het basispakket.

Wat ik maar wil zeggen is, dat het allemaal zo kinderachtig is. Dat ze er zo serieus bij kijken. Dat ik zulke waanzin honend gadesla en vreselijk achterhaald vind.

Maar goed, ga Willem toch kousenbandbindend helpen. Hoe dan? Een kousenband is ook een peulvrucht. Dat smoesje gaan we dus maar gebruiken. Wat ik precies bedoel?

Dat Willem in de bonen was!

Meer berichten