Logo hetkrantje-online.nl
Door: Ronald Lamping.
Door: Ronald Lamping.
COLUMN

IDENTITEIT

  •   keer gelezen   Column

Ik ontdek een landelijk onderzoek naar onze identiteit. Weet ik me weer geen raad mee. Het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP) hielp me op weg. Top 5 volgens hun enquête: Taal, Koningsdag, Sinterklaas, Fietsen en Elfstedentocht. Aan deze componenten ontlenen we onze identiteit. Krijgen we nou? Geen koek happen, haring kaken of andere folkloristische narigheid?

Wat zegt dit over de Nederlander en mij in het bijzonder? Taal kan ik billijken. Drukte bij Koningsdag mijd ik volledig en Sinterklaas is slechts een in stand gehouden fopspeen voor kleuters. Fietsen zie je door heel Europa en wat ik in China en Vietnam zag aan fietsers, tart elke verbeelding. Dus fietsen typerend voor ons?

Elfstedentocht is als carnaval. Lokaal vermaak met verdwaalde import uit de randstad. Vind het maar een onevenwichtig rijtje van het SCP. Of ik het weer beter weet? Zeg ik niet. Leef wel hier en kijk om me heen. Kom ik toch op andere kenmerken.

Onze identiteit bestaat driekwart uit een brutale bek en een dramatisch verval aan normbesef. Van agent tot leerkracht, van zorgverleners tot doktersassistenten, allen krijgen te maken met ordinaire schreeuwpartijen, gespuug en geweld. Voorrang voor de eigen-ik, is absoluut deel van onze identiteit.

Opsporing Verzocht en verschillende misdaadmeters tonen ons schrikbarende beelden van hersenloos tuig, dat het voorzien heeft op kans –en weerloze bejaarden, die ze 'gewoon'in elkaar rammen voor restjes AOW in hun beurs.

Of dat criminele gedrag deel van onze identiteit is, laat zich moeilijk meten. Komt wel vaak voor. Gechargeerd kun je stellen, dat de Elfstedentocht al decennia gesmolten is en het aanvallen van ouderen de nieuwe sport. IJsmeester is dood, nu komt de bejaardenmepper beslagen ten ijs.

Op sportvelden, ook bij elitaire sporten, trappen kuddes ouders door hun remmen van fatsoen. Bij de ene sport via bekakte insinuaties ("Hé, kerel…!") met een hete aardappel achter in de keel en bij de meer volksere sporten zoeken ze woorden verderop in het alfabet: "Klootzak, lul en teringlijer!" Die vocabulaire toont de huidige identiteit van de Nederlander langs de lijn. Als voorbeeld voor hun kinderen in het veld. Middelvinger? Ook identiteit.

Ongeduld en geweld in het verkeer maken zeker deel uit van onze identiteit. Evenals de aangeboren aversie tegen autoriteit. Schoppen tegen gezag, overheid en alles dat hoger reikt dan de eigen capaciteiten en begrensde intellectuele potentie.

Samenklonten bij tragische gebeurtenissen, wrijvende armpjes om de schouders, onderdeel vormen van een drama. We zijn er 'gek' op. Kan dus die reeks van het SCP niet plaatsen. Waarom geen ezeltje prik, tante Hanny of een fles melk? Mis de kolenboer, HUS en De Gruyter met het snoepje van de week.

Wat is onze identiteit? Eerlijkheidshalve interesseert het me nul. Ga er niet anders door eten, krijg niet meer AOW en behoud diabetes 2. Maar misschien tóch een gemeenschappelijk kenmerk. Onze klassieke molens! Hoezo? Zie de hierboven aangestipte asocialen en misdadig laf tuig.

Zij kregen allemaal een klap van die molen!!

Meer berichten