Logo hetkrantje-online.nl
Door: Ronald Lamping.
Door: Ronald Lamping.
COLUMH

BLABLASCHAAMTE

  •   keer gelezen   Column

Schaam me niet snel. Soms. Moet er sprake zijn van duidelijke flater. Dat ligt tegenwoordig toch iets anders. U en ik komen geen dag meer door zonder schaamte.

Neem sproeischaamte. Babylonische impact. Sproeischaamte? Welke gestreste ambtenaar heeft dat verzonnen? Zonnesteek? Pokdalig sukkeltje, die praat met consumptie?

Niet te veel sproeien. Is verkeerd. Moet nu een waterput slaan of regenton kopen. (..) Ben niet gezegend met een overdosis intelligentie. Toch sla ik, met het restant aan wel werkende hersenen, aan het denken. Sproeischaamte. Soms ook douchen met stopwatch? Drol doortrekken met steelpannetje?

Voer u mee naar de dagelijkse praktijk. Wij moeten van de overheid in onze tuin meer groen planten dan stenen leggen. Goed voor waterverwerking en er komt gezonde zuurstof uit groen. Dus?

Groen blijft alleen groen als je het verzorgt. Goede aarde, wat mest, op tijd snoeien en…..voldoende water! Dat mag dan niet meer van het aqua politbureau uit Den Haag. Sproeischaamte. Na één weekje mooi weer. Kost water, niet goed. Foei, stoute jongen!

Als simpele ziel kom ik tot volgend 'sommetje'. Planten in oververhitte tuin, te weinig water en dus door sproeischaamte verwelkt. Dan ga ik met auto (!) naar tuincentrum om nieuwe te kopen. Dat tuincentrum koopt ook planten bij de kweker, die ze per vrachtwagen (!) komt brengen of laat halen.

Grote kwekerijen willen aantrekkelijke planten hebben staan. Voor de verkoop. Die planten moeten dus goed verzorgd worden met, jawel, voldoende water. Als ik de plant heb gekocht, moet ik dat groene ding in de grond poten. Met plens water in de kuil. ABC-tje voor doorsnee tuinier.

Geachte overheidsambtenaar, waar ligt dan precies uw Co2 winst en waterbesparing? Mijn antwoord, nergens! Gebakken lucht, holle praat en onzin in het kwadraat. Met uw belachelijke doorgeslagen regels verspreidt u zelf bedorven uitstoot. Dat noemen we thuis, kletspraatschaamte.

Er lopen nog meer halvegaren rond. Bijvoorbeeld die van de sekte 'Milieu Centraal'. Die ijlen wel heel fanaat. Zij berekenden hoeveel CO2 vrij komt bij onze dagelijkse inname van drank en eten. Zo stellen zij zonder wartaalschaamte, dat (geen grap!) koffie verkeerd, 'de biefstuk is onder de drankjes'.

Bij koffie verkeerd of cappuccino komt vier keer zoveel CO2 vrij als bij een doorsnee kopje koffie met koekje. Daarbij keken ze naar teelt van grondstoffen, transport, verpakking en energieverbruik door koeling of verwarming. Mensen ontvangen hier salaris voor. Met vakantiegeld.

Nog snel een paar cijfers vanuit die schaamteloze milieukliek. Bij 2,4 wijntjes komt 154 gram CO2 vrij, bij 4,7 biertjes is dat 185 gram. Bij 6,9 glazen zuivel zelfs 824 gram. Kartonnen pakken zijn beter dan transportonvriendelijke flessen. Toch fles? Dan statiegeldflesjes. Dat is toch nog iets beter.

Ik word er lijp van. Natuurlijk jagen nu de klimaatjunks op me. Maling. Scheld me uit, schrijf ingezonden brieven, hang me aan de hoogste paal. Zal me een zorg zijn. Zeg u: beheersing is altijd oké. Het slaat echter allemaal absurd door. Hoe ik dat zeg?

Zonder enige schaamte!

Meer berichten