Logo hetkrantje-online.nl
Door: Ronald Lamping.
Door: Ronald Lamping.
COLUMN

HEIDAG

  •   keer gelezen   Column

Verheug me er ieder jaar op. Zalig. Wat een voorrecht om in Nederland te wonen. Want laten we eerlijk zijn, waar vinden we zo`n goedkoop amateurtoneel door hen, die ons moeten leiden.

Daar was hij dus weer, de heidag. Niet, dat de bouwvakvakantie was afgelopen en bouwvakkers weer aan het heien sloegen. De heidag is een folkloristisch gebeuren. Dan komt het kabinet bij elkaar. Kostelijk cabaret.

Casual, alles draait om casual. Regering in hun weekend kloffie. Zijn ze zo gewoon. Net mensen. Moet er altijd om schaterlachen. Wie niet ziet, dat dit een vooropgezet 'kijk-ons-eens-blij-zijn' act is, moet met spoed naar de dichtstbijzijnde oogkliniek voor vergevorderde staar.

Dat zogenaamde blijspel is eigenlijk weerzinwekkend. Het slaat mekaar voor de camera joviaal de schouder uit de kom, gaat schaterlachend borrelen en doet gekunsteld gezellig. Een soort van schoolreisje voor de stichting. In mijn hoofd hoor ik die kale Grapperhaus al aan tutje Bijleveld vragen: "En, Ank, nog stiekem Fruittella bij je?"

Het is niet echt. Toneel voor de journalistieke bühne. Draaiboek is ieder jaar hetzelfde. Lach of ik schiet, dat motto. Dat Rutte altijd lacht weten we. Die schiet `s ochtends twee nietjes in de mondhoeken om na een grondig "au", in de dienstauto te stappen. Maar degelijke Arie Slob? Vindt ie deze krampachtige heisa om te pruimen? Betwijfel het voor Arie zonder Bombarie.

Nederland zou Nederland niet zijn als zich geen deskundigen melden. Casual, dat smeekt om imago-experts. Die kropen allemaal uit hun pashokje om ons te verblijden met hun Barnevelds gekakel. Tok tok tok, de regering krijgt het met ons aan de stok.

Kabinet komt zo gewoon over. Deskundige Bart Maussen denkt dat dit opzet is. Klasse, Bart! Cum laude geslaagd, zeker? Imago orakel Zabeth van Veen spuugt nog kennis over Mark. Hij mag dan leider zijn, hij ziet er het minst indrukwekkend uit.

Vervolgens braakt Zabeth nog breaking news: "Rutte draagt een shirt met heel lage status. Polo zonder kraag!" Om snoeihard de knock-out uit te delen: "Wie Mark niet kent, zou nooit raden dat hij de hoogste in rang is!" Shirt met lage status, mijn hemel!

Moet ik lachen of huilen om die bespottelijke deskundigheid? Uiteraard huilen. De waanzin, de gebakken lucht, die uit de strotten van deze imago-deskundigen opborrelt is zo vreselijk nutteloos, nietszeggend en peilloos futiel. Schadelijker dan de uitstoot van fijnstof.

Een laatste tranentrekker nog. Een imago-deskundige weet ook, dat de hooggeplaatste leden van dit kabinet niet de moeite namen om te infomeren bij een personal shopper. Weet u, van dat woord krijg ik acute uitslag, zwabberbenen, terwijl mijn maag grote moeite doet om de gepureerde inhoud van een week eten er uit te gooien.

Personal shopper. Wie zo`n trendpias gebruikt is of volslagen van het padje, of lijdt aan een terminale vorm van hoogmoedswaanzin. Personal shopper, getsie! De heidag, dus! Tip! Niet meer doen. Aanstellerij, nep! Dus geen Louis d`Or als toneelprijs. Tóch een nominatie. Welke categorie?

De 'Pinokkio jokkebrok trofee'

Meer berichten