Door Ronald Lamping
Door Ronald Lamping
COLUMN

HUISARTS

Columns 2.456 keer gelezen

Al decennia dezelfde huisarts. In de Venestraat. Dik tevreden. Gebaseerd op vertrouwen. Dé cruciale koppeling tussen arts en patiënt. Wij zitten prima. Mooi meegenomen als je ruim 70 plus aantikt en bij het opstaan een soort rigor mortis avant la lettre voelt.

Klassieke huisartsen luisteren naar je en geven advies. Bovenal kénnen zij hun patiënten. Weet hoe zij klachten moeten inschatten en op welke wijze zij het beste reageren. Meegaand of wat strenger in de leer. De ene patiënt is de andere niet en zo behoeft ieder zijn of haar specifieke aanpak.

Internet is een zegen, maar ook een diepe valkuil. Merkt menige huisarts. Patiënten wanen zich vaker semi afgestudeerde medici, die reeds een eigen conclusie van internet plukten. Nog even en patiënten vragen aan de árts vergoeding voor het consult. (..)

Huidige huisarts gaat in de nabije toekomst verdwijnen. De persoonlijke aanpak, waarbij we ons zo senang voelen zal plaatsmaken voor een afstandelijker kwaalcoöperatie. Van een warme affectieve aanpak naar een meer onpersoonlijke opstelling. Je bent niet langer een mens van vlees en bloed, maar een geval. Eén van de vele gevallen in zo`n dreigende welzijnsfabriek.

Uiteraard kunnen we niet terug in de tijd. Toen dokters er nog twee aparte spreekuren op na hielden. Zo stond er 60 jaren geleden op bordjes bij praktijken: “Spreekuur voor mindervermogenden en Fondsleden van 3-5 en zaterdag’s van 10-12”. Zaterdags met komma-s.

Je bezoekt de dokter als jouw lichaam het niet zelf redt om te herstellen. Er zijn hypochonders, die zich alle medische malheur aantrekken en die symptomen ook denken te voelen. Doorsnee patiënt zit er wél met onderbouwde reden en dan blijkt de eigen huisarts een baken van rust en vertrouwen.

Klassieke huisarts gaat uitsterven. Velen gaan met pensioen en ontberen een opvolger. Daarbij wordt het patiëntenbestand door het ouder worden van burgers te groot. Nu dreigen we in handen te vallen van de commercie. Er zijn al commerciële bedrijven, die praktijken overnemen. Hoeft niet slecht te zijn, maar we weten: “Commercie staat voor handel, koopmansgeest!” Uw hoofdpijn als verdienmodel, buikpijn als uurtje-factuurtje. Straks vragen we voor een acute blindedarmoperatie eerst verschillende offertes aan.

Momenteel tracht de huisarts voldoende tijd te genereren om aan de zieke persoonlijke aandacht te geven. Patiënt voelt zich gehoord en heeft niet de impressie, dat ie op een schopstoel zit. Bij een commerciële aanpak zal tenslotte blijken, dat tijd geld is. Geen basis om vertrouwen en solide relaties op te bouwen.

Onze maatschappij vercommercialiseert snel. Ons lijf wordt handel. Ben bang om in nabije toekomst zo`n grootgrutter in opkikkeren te bellen. Zal toch niet gebeuren, dat je een assistente wil spreken, maar je dan eerst door een reclameboodschap over uitvaarten moet worstelen.

Lig ik straks naar adem te happen, terwijl elke seconde telt. Krijgt mijn wanhopige vrouw de volgende commerciële melding.

“Als u er geen gat meer inziet, wij graven er een voor u!”

Uit de krant