Ronald Lamping
Ronald Lamping

Column: KOEKELOEREN

Columns 10 keer gelezen

Pats! Die is raak. De auto rijdt door rood en schept de fietser. Deze vliegt door de lucht en belandt met z'n kanis op de keien. Na twee keer stuiteren ligt het slachtoffer stil op de grond. Het is gelukkig niet ernstig. Tóch een beenbreuk en een gapende wond aan het hoofd. Ambulance, sirene en een hoop gedoe. De schrik zit er goed in. Dat dan weer wel.

Veel witte jassen om je heen. Je bent de weg kwijt. Letterlijk en figuurlijk. Per slot van rekening ben je geen bolletje ijs en word je dus niet elke dag geschept. De bedrijvigheid ontgaat je totaal. Het doet pijn en je beseft nog net, dat de dag een andere wending gaat nemen dan je bij het opstaan vermoedde. In simpel Nederlands: “Je schrok je rot”.

Aan het eind van de dag ben je weer redelijk bij je positieven. Je hebt nu door wat er is gepasseerd. Asociale klojo door rood en jij dus de klos. De familie heeft zich bij je gevoegd. Geschrokken zitten ze aan je bed en vanuit die spanning reageren ze op klassieke wijze: “Echt weer iets voor jou!”

Links of rechtsom. Je bent geschokt, ontdaan en onthutst. Hoe haal je het dan in hemelsnaam in je commerciële proleten kop om deze lijdende voorwerpen stiekem te filmen? Wat is er in je gevaren? Bebloede slachtoffers voor het opwaarderen van de kijkcijfers. Camera –en geluidsmannen in misleidende witte jassen. Camera's heimelijk weggewerkt in de medische apparatuur.

Reinout Oerlemans van Eyeworks dacht ermee te scoren. De ethiek doet niets ter zake. We verzinnen iets en gaan er mee aan de slag. Hoe de slachtoffers reageren, zien we later wel. Daarbij gieten we er een educatief sausje over. Dat we willen tonen hoe goed we kunnen vertrouwen op de medici. (…) Dat slikt het volk echt wel. Wie de hedendaagse pulp op televisie adoreert, gaat zeker zitten voor een uurtje bloed, breuk en brandwond. Ik voeg er nog een vierde “b”aan toe, bagger!

In Nieuwsuur meldt zich een soort bestuursvoorzitter van het VUmc. Je mag een man met allure verwachten. Helaas blijkt de persoon een laffe draaikont. Hij laat ons weten, dat de bedoelingen integer waren. Integer, begrijpt u? Integer, dat staat voor onkreukbaar, rechtschapen en betrouwbaar. De man ijlt en heeft geen flauwe notie van de betekenis. Gewonde mensen stiekem filmen op hun zwakste moment en dat verkopen als integer. Dan lieg en bedrieg je of je bent gewoon niet goed wijs.

Dat Oerlemans geld wil verdienen weten we. Hij jaagt op de status van Joop van den Ende en John de Mol. Daar wil hij zich tussen wringen. Zo'n grondhouding werkt onbeschaafd gedrag in de hand. De Mol heeft het hem voorgedaan met Big Brother. Een programma, dat ons onmiskenbaar aantoonde, dat we van oorsprong afstammen van de primaten. Het geslacht uit de familie der mensapen.

Zeg gewoon, dat je wilt choqueren. Dat het goed is voor de kijkcijfers en de commerciële belangen van het ziekenhuis. Wees eerlijk, dat je het medisch beroepsgeheim aan je laars lapt en een willoze, bloedende gewonde blootstelt aan de kwijlende kijker. Dat blijft onfatsoenlijk, maar geeft wel een oprechte kijk in de bedoelingen van de makers. Ga er echter geen sprookje van maken. Vertel ons in hemelsnaam niet, dat je de kennis van de kijker wilt verrijken. Dan ben je een smerige leugenaar en het ambt van medicus onwaardig.

Heeft Reinout Oerlemans nog meer in petto? Gaan we kijken naar het afleggen van een lijk? Gezellig op de zaterdagavond. Borrelnootje en een blikje fris met een rietje. Mogen we koekeloeren naar het assembleren van lichaamsdelen van een treinongeluk slachtoffer? Knus mee puzzelen. (Tante Bep: “Volgens mij ontbreekt er een been”. Ome Jaap: “Misschien had hij er maar één”) ) De onbeschaamdheid kent geen grenzen. Dit soort excessen moet worden aangepakt. Onverbiddelijk en keihard. Of om in stijl van deze hufters te blijven:

Zachte heelmeesters maken stinkende wonden

Ronald Lamping

Uit de krant