Ronald Lamping
Ronald Lamping

COLUMN: Vraagtekens

vr 13 jul 2012, 11:02 Columns 7 keer gelezen

Ik zou wel eens heel intelligent willen zijn. Dat je overal iets zinnigs over weet te zeggen en dat je mensen kan verrassen met jouw visie. Dan zou mijn leven uit minder vraagtekens bestaan. Ik kan het namelijk soms allemaal niet meer volgen. Pijnlijk.

Door Ronald Lamping

Voorbeeldje. Geteisem pleegde een overval in Nijmegen en vlucht met de scooter. Slachtoffers in paniek, slecht slapen, maanden van de leg, of zelfs een andere baan. Het bleef hier niet bij. Het walgelijke tuig reed een voetganger dood. Deze Mario van de Geijn had geen schijn van kans toen hij op de zebra werd geschept. Even een boodschap doen of naar je werk. Een zwakzinnig duo maakt een eind aan je leven en het onbezorgde bestaan van gezin, familie en bekenden.

Vraagteken nummer één. Het weerzinwekkende duo wordt wél vervolgd voor het voorbereiden van de overval en het bedreigen van de politie en EHBO personeel. Het span wordt echter vrijgesproken (…) van doodslag, omdat er niet meer vastgesteld kon worden wie de bestuurder was. De ‘heren”beschuldigen namelijk elkaar. Jawel, vrienden voor het leven!

Wij hebben een minister, die het ook echt in Keulen kan laten donderen. De stembanden van Ivo Opstelten zijn gemaakt uit kwaliteitsleer van Fries stamboekvee. Hij praat niet, maar buldert. Fluisteren is niet zijn ding. Als de minister ons toespreekt praat hij zo hard, dat de buren kijk –en luistergeld moeten betalen, terwijl ze niets eens een televisie bezitten.

Deze minister roept nu al jaren, dat hij de misdaad gaat aanpakken. Hij zal zijn best doen en is natuurlijk niet verantwoordelijk voor ieder feit. Wél zou het hem sieren als hij dit voorval eens nader zou verklaren. Dat hij zich niet zou verschuilen achter het statement van rechterlijke –en uitvoerende macht. Die kennen we ondertussen wel.

Hier komt mijn simpelheid dramatisch om de hoek kijken. Ik denk het volgende. Twee zwakzinnige gasten willen een overval plegen. Bij de vlucht rijden ze iemand dood. Dan maakt het dus geen ene moer uit wie aan het stuur zat. Beiden hebben met hun volle verstand (Nou ja, verstand) de misdaad voorbereid. Beiden willen niet gewoon werken voor hun geld. Beiden sloegen op de vlucht. Wat kan mij het dan schelen wie aan het stuur zat?

De bak in met die twee en graag héél lang. Mocht dat niets oplossen, dan zijn we ze in ieder geval een hele tijd kwijt. Dit signaal is zo slecht! In ons land kun je gewoon iemand dood rijden en er vervolgens voor worden vrijgesproken door lamlendig naar elkaar te wijzen. Wat zal er in bepaalde kringen weer hard gelachen worden. Nederland, Luilekkerland.

Natuurlijk moet de wet gevolgd worden. Zo achterlijk ben ik ook weer niet. Er moet echter ook gedacht worden aan het lot van het slachtoffer en zijn nabestaanden. Het slachtoffer is al alles kwijt en zijn naasten zullen merken, dat het nooit meer zal worden als het die ochtend eerst nog zo gewoon leek. Tenslotte hoor je, dat het de debielen niet kan worden aangerekend, dat ze jouw man, vader of zoon zijn graf in hebben gereden. Dat voelt erg lekker. (…)

Er zijn nog meer vraagtekens. De PVV. Daar moet ik dan wel weer hard om lachen. Ik zal u een pracht contradictie voor schotelen, waar ik niemand over hoor. Afvallige leden van de waterstofperoxide sekte melden nu plots, dat hun goeroe niet weet, wat er leeft. Dat hij vervreemd is van maatschappij en volk. De pers stort zich er genadeloos boven op.

Ze geven de afvalligen een sneer met het gegeven, dat ze toch zouden moeten weten, dat hun Geert beschermd wordt en zodoende niet kán weten wat er zoal leeft. Vraagteken, want ik vraag me dan vilein het volgende af. Hoe kan Geert het dan weten? Wat? Denk daar maar eens goed over na!

Wat al die wensen van Henk en Ingrid zijn!

Uit de krant