Ronald Lamping (foto: Het Krantje)
Ronald Lamping (foto: Het Krantje)

COLUMN: ÉCHT?

Columns 84 keer gelezen

Obama pakt de vrouw stevig beet. Hij drukt het hoofd van de vrouw tegen zijn borst. Op dát moment klikken tientallen camera's. Even verder herhaalt zich het zelfde tafereel. Een wanhopige vrouw is alles kwijt. Obama kijkt ernaar, pakt haar hand en weet: “We laten u niet in de steek”. Voor de draaiende CNN camera mompelt hij nog snel, op de automatische piloot: “God bless you!”

Is het gemeend of voor de bühne? Ligt Obama daar 's avonds nog wakker van? Dat zijn de vragen, die je wilt stellen. Ligt hij te woelen of is hij het hele voorval allang vergeten. En is hij eigenlijk van plan om in bed niet het slachtoffer, maar mevrouw Obama even een handje (“Yes, I can!”) te helpen? De vraagt luidt: “Was zijn optreden écht?”

Tegenstander Romney zamelt voedsel in voor de slachtoffers van Sandy. Voor de draaiende camera's sjouwt hij met flesjes water en pakt hij voedsel aan. Ook hier die vragen. Zou hij dat ook gedaan hebben, als hij gewoon burger was geweest? Of had hij zich als multimiljonair niets van de golven aangetrokken en lekker zijn gaan golfen? Is dit dus écht?

Bram en Eva lachten ons vanaf alle kranten en bladen toe. Oh, oh, wat waren ze gelukkig. Écht? Er bestond zelfs nog een kinderwens. Het zal je vader zijn. Haal je een onvoldoende voor wiskunde. Krijg je pa op je nek met de vraag, hoe dat nou kan? Ik zie het al voor me als je antwoordt, dat je hoofdpijn had. Pa Bram kijkt je aan, wijst met zijn gesoigneerde vingertje en sneert: “Dat is abject en infaam!”

Bram is zijn mokkeltje kwijt. Het speeltje had er geen zin meer in. Eva is persoonlijkheid genoeg om zichzelf te redden. Ik begrijp haar houding wel. Geruchten doen de ronde, dat ze Bram zachtjes hoorde zeggen: “Ik hou van je! Ik hou zielsveel van je! Ik aanbid je!” Eva ontdekte toen, dat Bram het tegen zijn spiegelbeeld had. In hún badkamer en dan ook nog bloedserieus en nuchter.

De Telegraaf, het clubblad voor boven modalen, opent de aanval op Rutten. Ze overwegen zelfs als eerste krant een uitklap voorpagina, omdat hun letters er niet meer op passen. Om hun lezers te behagen schrijven ze Mark kapot. Ze beuken net zo lang tot zelfs hij gaat wankelen. Is het échte verontwaardiging, zonder enige nuance, of is het slechts het bevredigen van hen, die ze tot hun doelgroep mogen rekenen? Voor alle duidelijkheid, 70% van ons zit echt ónder de 40000 euro.

Hans Wiegel speelt weer eens de hoofdrol in zijn zoveelste Opstanding. Hij spuide zijn mening over de zorgpremie. Mag hij dat niet? Zeker wel. Je vraagt je alleen af, of het écht is. Kan hij het publiek en de adoratie niet missen of is hij intrinsiek betrokken? Dacht hij, dat het in het partijbelang was om dit bij Eva naar voren te brengen? Waarom niet stiekem met Mark gebeld, als je écht (!) het beste met hem voor hebt? Ik weet het wel, dat genereert geen aandacht en publiek.

Hans Spekman van de PvdA blijkt het domste jongetje van de klas. Dat is hij wél echt. Terwijl zijn coalitiegenoot de VVD heftig in de problemen is geraakt, krijst Spekman: “Nivelleren is een feest!” Hoe dom kan iemand zijn? Hoe weinig gevoel voor een situatie kun je hebben? Je hoort wel eens stomme uitspraken. Deze valt in de buiten categorie. Samson probeerde de brand op zijn congres nog te blussen met “geen gemopper over de VVD”, Spekman verprutste het met zijn hosanna.

Wat is echt en wat nou juist niet? Hans Spekman kwam er in Nieuwsuur volledig op terug. Nee, zo was het niet bedoeld. Nee, hij wilde de VVD helemaal niet beledigen. Hij was juist blij met de samenwerking. Echt of de ingefluisterde tactiek van Diederik? Wat een zak!

Obama, Romney, Wiegel of Bram. Zelfs Badr Hari met zijn plots “corrigerend” tikje. Publieke figuren, die zich hun verworven posities zeer bewust zijn. Als u hen domweg en serieus op hun blauwe ogen gelooft, dan heb ik nog een unieke, gouden tip voor u.

Zet op 17 november uw schoen!

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant